The Musical Box: Little Feat rör till det

lördag 31 mars 2018

Little Feat rör till det

LITTLE FEAT – SAILIN´ SHOES – 1972

Sailin Shoes är en riktigt osympatisk och elak Little Feat-skiva. När man precis tror man fattat vad det handlar om, men nähä, då börjar Lowell George och hans polare lira country. Låten Sailin Shoes är riktig sån där hästjazz.
När man precis lugnat ner sig efter den chocken...då blir det 50-talsrock i Teenage Nervous Breakdown. Och sen lite bluesrock och jazzfusion...liksom bara för att röra till det. Så där håller det på hela skivan igenom.

De tidiga skivorna med Little Feat är visserligen något av det mest udda och skumma jag hört, förutom Zappa då förstås. Att jag nämner Zappa beror på att Lowell George och basisten Roy Estrada lirade med Mothers of Invention innan de startade Little Feat.

Det är kanske inte så konstigt att bandet redan i början av 70-talet fick såna där hängivna fans, nästan som Grateful Dead. För en sak är säker, de här snubbarna vet precis vad de håller på med och kan hantera sina instrument.

Ska jag försöka komma med någon slags förklaring på hur Litte Feat låter kan jag väl säga att det är som en blandning av Doobie Brothers västkustrock, bluesrock och lite Allman Brothers. Om det nu är till nån hjälp...
Sailin´ Shoes är en jobbig skiva att ha att göra med ändå. Att lyssna på den är ungefär som vänta på en käksmäll, men inte ha en aning om när eller från vilket håll den ska komma. Sailin´ Shoes från 1972 är Little Feats andra album och en sån där klassisk rock-platta som bara är ett måste. Och ska man lyssna på senare Little Feat-album, då är det bra att ha koll på hur de lät i början. För det här är lite annorlunda.

Nr: 904/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar