The Musical Box: Den sista riktiga steppenwolf-plattan

onsdag 14 mars 2018

Den sista riktiga steppenwolf-plattan

STEPPENWOLF – FOR LADIES ONLY – 1971

Om John Kay lagt av i tid, skaffat en motorcykel eller en ranch i öknen eller vad som helst. Då hade han nog i efterhand kunnat ses som en av sin tids stora rockmusiker. Nu gjorde han inte det, utan fixade ihop otaliga re-unions med Steppenwolf. Det blev inte bättre.
For Ladies Only var den sista plattan med ”riktiga” Steppenwolf. Skivan kom 1971. Och nu kommer jag till poängen i den här texten. De borde lagt av efter den. Inte för att For Ladies Only är dålig. Tvärtom, det är en väldigt bra steppenwolf-skiva, även om den fick usla recensioner när den var ny.
Varför det blev så är troligen på grund av att den börjar så fel. Låten For Ladies Only är visserligen en rätt bra låt, men texten är bara ett taffligt försök att ställa sig på rätt sida politiskt, vilket inte funkade. Andraspåret I´m Asking gör inte heller någon lycklig. Och där gick tåget för John Kay. Det hjälper inte att resten är bra grejer.
Sen är skivans namn inte heller så där lättsmält, For Ladies Only. Det gjorde väl knappast att några killar ville köpa plattan. Och att kvinnor på den tiden skulle få för sig att köpa en steppenwolf-skiva var nästan otänkbart. Särskilt inte när inneruppslaget består av en bild på en jättekukbil.

De flesta får väl för sig att Steppenwolf var ett riktigt stenhårt och tufft rockband med glöd som magma i både ögonen och gitarrerna. Den föreställningen kommer troligen från låten Born to be Wild, vilken för det mesta är den enda låt folk hört med bandet.

De var inte så stentuffa, Steppenwolf kunde vara rätt mjuka. De var till och med rätt bra på ballader! Den här skivans bästa spår är nämligen en ballad, Tenderness. Den är faktiskt riktigt snygg, och jag kan inte komma på många artister idag som skulle kunna göra en sån låt så bra.

Ride With Me är dessutom en bra rocker. Steppenwolfs näst bästa efter Born to be Wild, skulle jag vilja påstå. Countrysmöriga Shackles and Chains gillar jag också.

Nr: 2/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar