The Musical Box: Gasolin och Silky Sally

torsdag 29 mars 2018

Gasolin och Silky Sally

GASOLIN – SILKY SALLY – 1970

Nej, det här är inte ett original. Det är en reissue från 2017. Gasolins första singel är annars ohyggligt ovanlig. Silky Sally är ingen låt som heller dyker på Gasolins samlingsalbum eller liknande.
Singeln är från tiden före första LP-skivan och långt innan Gasolin blev rockhjältar i Danmark, sen Sveriges och resten av Norden också. Den är dessutom från tiden innan Kim Larsen kommit på att det funkade bättre att sjunga på danska än på engelska.

Men planen från början var nog att slå igenom internationellt. Gasolin spelade under sina allra första år in en rad låtar med engelska texter som sen föll i glömska.

De hade väl varit bortglömda fortfarande om in det år 2000 släppts en CD, The Early Years, som drog fram dem i ljuset igen. Där finns Silky Sally med och en rad andra obskyriteter som bara kännare av dansk rock från det tidiga 70-talet möjligtvis har koll på. Kolla gärna denna sajt, där finns en lista...

Jag hade givetvis aldrig hört Silky Sally, eller baksidans I´ve Got To Find The Loser, innan jag fick tag i den här nyutgivna singeln.

Den är inte helt lätt att hitta den heller, finns bara att få tag på för den som kan tänka sig att betala en massa pengar för Gasolins svarta låda, Gasolin Black Box, som släpptes för ganska många år sedan i en CD-version men förra året också på vinyl. Det var så jag fick tag i den.
Att Silky Sally inte är något större musikaliskt underverk, inte b-sidan heller, var inget jag blev förvånad över. Singel är dock inte Gasolins mest ovanliga skiva. Samma år, 1970, släpptes också singeln Ang Lone, som var filmmusik. Den sägs vara ännu svårare att hitta.

Nr: 120/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar