The Musical Box: En Gasolin-CD bara för fansen

måndag 11 juni 2018

En Gasolin-CD bara för fansen

GASOLIN – THE EARLY YEARS – 2000

Den här CD:n är ett sånt där gissel som ursprungligen uppstod i CD-skivans barndom. Ett album med slarvigt ihoprafsade bortglömda låtar som aldrig gavs ut när det egentligen aldrig var aktuellt. För det mesta fanns det goda skäl till det. Men för ett fåtal är en sån skiva goda nyheter.
Gasolin släppte sin första LP redan 1971, på sin tid ett revolutionerande album, ett rockalbum med danska texter. När bandet något år senare gav ut sin tredje skiva hade även folk i Sverige börjat inse deras storhet och deras texter på danska. Gasolin gav under sin karriär också flera album med engelska texter utan att riktigt lyckas.
När jag nu tar upp CD:n The Early Years börjar det tjuta i datahögtalarna, det har blivit rundgång. Det var nämligen med engelska texter Gasolin i sin barndom tog sina första steg. Första singeln, som numera är en raritet för samlare, var med engelsk text och hette Silky Sally.

Andra singeln, som var soundtrackmusik till den socialrealistiska filmen Ang Lone fick namnet Child Of Institution. Den släpptes också på singel och är idag en av de mest obskyra och eftertraktade singlarna i Danmark. Gasolins tredje singel, som de spelade in för egna pengar, var också med engelsk text och fick namnet Johnny The Jackpot.
Det är det som är den goda nyheten med CD.n The Early Years. Ingen av de låtarna hade vi vanliga dödliga fått höra om inte CD:n kommit till. Ingen av dem finns på något av Gasolins album, inte heller på någon samlingsplatta.

Utöver det innehåller CD:n ett antal andra obskyra och tidigare aldrig utgivna låtar från mitten av 70-talet och fram till bandets uppbrott 1978. Bland annat den allra sista låt Gasolin spelade in tillsammans, Uh-Lu-La-Lu, men som sen blev liggande i nån låda fram till att den fick plats på den här skivan.
Känner nu att den här texten passerat ett antal osynliga gränser för att egentligen vara publicerbar. Det går ju inte att på något sätt påstå att den här CD:n skulle ha något allmänintresse alls. Hur många är egentligen intresserade av att höra hur ett sedan många år försvunnet danskt rockband lät innan de släppte sin första LP?

Det värsta är förmodligen att jag dock tycker väldigt bra om skivan. Jag har numera dessutom bra koll på Gasolins tidiga verk, vilket jag säkert vid något tillfälle kan ha nytta av...eller hur? Till sist har jag en fråga.

Blir det hela värre om jag påstår att CD:n inte är komplett? Det finns ju ett antal ytterligare obskyra inspelningar med Gasolin som jag saknar på skivan, tänker närmast på jullåten Endelig jul igen och psalmen Dejlig er jorden. Var kan jag få tag i dem?

Nr: 178/CD

1 kommentar:

  1. Endelig jul finns på single och menar oxå att dejlig er jorden gör det

    SvaraRadera