The Musical Box: Patti Smith, El Condor Pasa och farfars Saab

onsdag 27 juni 2018

Patti Smith, El Condor Pasa och farfars Saab

PATTI SMITH GROUP – BECAUSE THE NIGHT – 1978

Mr Music och andra fiffiga samlingsskivor på kassett dök upp i början av 80-talet. Men redan innan såldes det samlingkassetter. Inte ens på den tiden hade de särskilt gott anseende. Allra sämst tyckte man om de samlingskassetter där låtarna inte spelades av originalartisterna.
Att man gjorde på det sättet var inte alls ovanligt på 70-talet. De numera kultförklarade Top Of The Pops-skivorna, som släpptes i ett oändligt antal, innehöll bara hitlåtar inspelade av studiomusiker. För att komma till saken var det på en sådan kassett jag första gången hörde Patti Smith Group och Because The Night.

Det var ett mycket märkligt kassettband köpt för bara några kronor med låtar av allt från Elton John till Barry Manilow. Särskilt inns jag en synnerligen märklig version av Simon & Garfunkels El Condor Pasa som verkade ha hamnat på kassetten av misstag.

Och så Because The Night, som var något helt annat än nån av de andra låtarna. Men så kunde det vara på de där kassettbanden, det fanns liksom inga gränser för vad som funkade ihop eller inte. Jag tror att jag har kvar det där bandet nånstans. Gissar att det ligger på vinden i en pappkasse tillsammans med en massa andra liknande.

Men jag letar inte fram det nu, texten ska ju handla om Because The Night...
...som var en fantastisk låt, en sån där som direkt letar upp de rätta nervändarna och får det att klia i hela kroppen. Mitt första minne är dock att jag fick rost i ögonen...
Jag låg nämligen under min farfars gamla Saab V4 och skrapade rost från balkarna, bilen skulle underredesbehandlas och skulle vara så fri från rost som möjligt. Det var en fin Saab förresten, stod alltid i garage och kördes bara korta sträckor på somrarna, en gång om året åkte farmor och farfar till Helsingborg.

I bilens kassettbandspelare hade jag den där kassetten jag berättade om...nyköpt och olyssnad. Så jag var inte beredd på den blixtrande råheten i Because The Night precis efter El Condor Pasa...så jag drog nog till med skrapan lite för hårt i upphetsningen...och fick rost i ögonen.

Patti Smith var en ny stjärna på himlen 1978 och hade fått en hel rockvärld att gapa med sina nakna och ärligt råa texter. Because The Night var dock inte hennes egen. Hom fick den av Bruce Springsteen av en tillfällighet.

De höll till i samma inspelningsstudio, han för att spela in Darkness On The Edgde Of Town, hon för plattan Easter. Bruce gillade låten men tyckte inte den passade in på skivan, så han gav bort den, för Patti gillade den. Och det var fler än hon som gjorde. Jag påstår att det är en av de bästa new wave-låtar som gjorts.

Nr: 70/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar