The Musical Box: Grapefruit, Beatles och bröderna Young

söndag 17 juni 2018

Grapefruit, Beatles och bröderna Young

GRAPEFRUIT – AROUND GRAPEFRUIT – 1968

Ju fler gånger jag lyssnar på Around Grapefruit, ju bättre blir den, jag är svag för psykedelisk pop från det sena 60-talet. Det är ingen Sgt Pepper eller Magical Mystery Tour, men det finns massor av Beatleskopplingar precis överallt.
Det närmaste jag kan tänka mig att jämföra med är Beatles album Rubber Soul, som jag tycker har en skön blandning av 60-talspop och psykedelisk pop. Det har Around Grapefruit också.

Om jag måste nämna några låtar så slår jag till med Another Game, Yesterday´s Sunshine och Elevator från förstasidan. Problemet är bara att de som jag inte nämnt är precis lika bra. Och sen blir det samma dilemma på b-sidan också...men jag nöjer mig med Dear Delilah, den är bra.

Around Grapefruit sägs vara en svårhittad raritet. Det är jag inte säker på. För några år sedan hittade jag skivan vid tre olika tillfällen med bara några månaders mellanrum. Två av dem var loppisar.

Det finns givetvis orsak till att skivan är eftertraktad av vissa obstinata samlare...släktingarna. Och nu ett raskt hopp över till det tyngsta som funnits på denna jord – AC/DC.

Bröderna Young var nämligen inte bara tre, Malcolm och Angus i AC/DC, och George i Easybeats och Flash and the Pan. Det fanns en fjärde och äldre bror i denna musikaliska skotska barnaskara, Alexander.

Det var han som låg bakom Grapefruit. Men han bytte tidigt namn till George Alexander och flyttade till London, medan de andra bröderna fortfarande gick omkring i skolbyxor hemma på de skotska hedarna, alltså innan familjen emigrerade till Australien.
Det är där kopplingen till Beatles kommer in, som var mer än bara en viss musikalisk likhet. Enligt ryktet blev George Alexander i London polare med grabbarna i Beatles. När Around Grapefruit spelades in sägs att både Paul McCartney och John Lennon med i bakgrunden och kom med goda råd. Så det är ingen tillfällighet att Grapefruit låter som de gör.

Nr: 1157/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar