The Musical Box: Sabbath Bloody Sabbath

lördag 2 juni 2018

Sabbath Bloody Sabbath

BLACK SABBATH – SABBATH BLOODY SABBATH – 1973

Sabbath Bloody Sabbath håller inte vad den lovar. Inte om man ser till omslaget, som är Sabbaths tydligast satanistiska av alla skivor de någonsin gjorde. Personligen gillar jag omslaget till debutplattan från 1970 mer, det är åtminstone liite subtilt.
Det där gäller musiken också. Jag kan inte sätta fingret på det direkt. Men Black Sabbath årgång 1973 känns inte så råtungt brutalt som tidigare. Toni Iommi hade kanske tillfälligt slut på bra idéer, för hans riff är inte lika elaka och fräcka som på skivorna innan.

Visst finns det satanistiska anspelningar i varenda låt, men här blir det på något sätt inte lika ”trovärdigt” som tidigare, eller hur man ska uttrycka det.
Var det kanske så att Black Sabbath-kollektivet börjat bli vuxna? Eller ville de ”utvecklas” i en ny riktning? Jag vet inte. Men särskilt roligt jämfört med de tidigare plattorna blir det inte.

Det här är Sabbaths femte album, och enligt min mening det tråkigaste av dem så långt. Samtidigt är plattan betydligt vassare än precis allt Sabbath gjorde senare.

Min favoritlåt är kanske lite överraskande inte titelspåret. Instrumentala Fluff värderar jag högre. Jag går till och med så långt att jag påstår att det är Sabbaths bästa instrumentala låt någonsin, Laguna Sunrise inräknad.

Å andra sidan kanske det inte säger så mycket, Sabbaths instrumentala grejer var aldrig särskilt giftiga...

Sabbath Bloody Sabbath, A National Acrobat och Spiral Architect är också rätt bra.  Och sen blir jag lite rädd. Looking For Today, är inte det pop?

Nr: 907/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar