The Musical Box: Slades allra sista singel

tisdag 26 juni 2018

Slades allra sista singel

SLADE – UNIVERSE – 1991

Till fansens förtvivlan blev Universe Slades sista singel. Historien kunde tagit en annan väg. Slade hade planer på ett nytt album, men så blev det inte. Noddy Holder hoppade av och Jimmy Lea började med fastighetsaffärer och anmälde sig till en psykologikurs på universitetet.
Det kunde blivit något helt annat. Efter You Boyz Make Big Noize 1987 började Slade skissa på ett nytt album och bett delvis nytt sound. Singeln Radio Wall Of Sound, som blev ännu en sladehit, visade att bandet var på rätt väg.

Men uppföljaren Universe fick inte alls samma uppmärksamhet och sålde dåligt trots att den släpptes ett par veckor före jul. Skivbolaget drog sig ur och därmed gick planerna upp i rök. Slade splittrades.

Om det var skivbolagets fel eller om tajmingen var fel har diskuterats både av fans och av Noddy Holder och Jimmy Lea i diverse intervjuer, och så kan det givetvis vara, men är kanske inte hela sanningen.

Universe var egentligen en inte särskilt uppseendeväckande låt, inte för ett band som Slade. Soundet var visserligen överraskande men svulstigare och mer bombastiskt än man var van vid. Synthar hade Jimmy Lea (som under de senare åren producerade allt mer av materialet) jobbat med tidigare, men inte i den här utsträckningen. Det blev för mycket, Universe är mer schlager än om rock.

Singelns roligaste spår är i stället b-sidan, eller andra låten för oss som har CD-singeln. Red Hot är en sjysst rocker i bästa ZZ Topanda, tänk Eliminator. Tredje och fjärde låtar är Gypsy Roadhog, singel från 1977, samt ständigt närvarande Merry Xmas Everybody.

När både Holder och Lea hoppat av blev Universe officiellt slutet för Slade. Trummisen Don Powell och gitarristen Dave Hill fortsatte dock på egen hand med Slade II och tog in nytt folk på sång och bas (Jimmy Lea blev tillfrågad men tackade nej).

Det bandet lever fortfarande även om det under åren fram till nu bara spelats in ett enda album. Slade II, som numera förkortat namnet till bara Slade, gör fortfarande en och annan konsert. Nu till sommaren 2018 kommer dem till Sweden Rock.

För drygt tio når sedan gjorde Jimmy Lea comeback som soloartist då han gav ut albumet Therapy, en skiva som 2016 släpptes även på vinyl. På den finns hans egen version av Universe, som sägs vara mycket bättre än sladesingeln.

Nr: 9/CD-singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar