The Musical Box: Mäktig final av Midnight Oil

fredag 29 juni 2018

Mäktig final av Midnight Oil

MIDNIGHT OIL – CAPRICORNIA – 2002

Om Capricornia är Midnight Oils sista album är det en mäktig avslutning. Trots avsaknade av hitlåtar kan det vara Midnight Oils allra främsta. Musiken är kraftfull, texterna mustiga och angelägna. Det går inte att vara likgiltig inför Capricornia.
Det senaste mullret från Australiens röda öknar kom för hela 15 år sedan. Då var det nog inte många i vår del av världen som tog notis om skivan. Midnight Oil hade efter sedan det gigantiska genombrottet i Europa med Diesel & Dust mer och mer fallt i glömska. Att bandet även efter det spelat in flera viktiga och intressanta album var det förmodligen bara australierna som höll koll på.

Midnight Oil 15 år efter Diesel & Dust hade dock inte särskilt mycket gemensamt med den skivan. Någon jämförelse mellan den skivan och Capricornia går egentligen inte att göra.

2000-talets Midnight Oil hade för länge sedan skalat bort de något anonyma syntharna och sersatt dem med det som var bandets egentliga bakgrund, kraftfull gitarrock.

Capricorna är därför ett blixtrande rockalbum med en rad mäktiga rocklåtar, som utan att vara direkta hits får den som lyssnar på dem att dras med i någon slags manisk suggestiv eufori.

För den som har koll på Midnight Oils senare utgivning påminner låtarna på albumet mer om Earth And Moon And Sun, Midnight Oils sagolika men missförstånda platta från 1993, men med mer pondus och kraft.
Det är ett album som växer med varje genomlyssning, vilket jag påstår är ett tecken på kvalitet. Det går att plocka ut många läckerbitar, även om låtarna förmodligen fungerar bäst tillsammans i en enhet. Titelspåret är lysande, sista spåret Poets & Slaves är den ultimata avslutaren. Det som finns där mellan är ett fantastiskt rockalbum.

De har gått 15 år sedan Capricornia. Men vem vet, Midnight Oil har kanske något nytt på gång igen. Bandet gjorde uppehåll under många år men började turnera tillsammans igen under 2016 och 2017. I maj 2017 släppte bandet en liveinspelning från turnén, dock bara som streaming.

Nr: 187/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar