The Musical Box: Shocking Blue ingen one-hit-wonder

fredag 15 juni 2018

Shocking Blue ingen one-hit-wonder

SHOCKING BLUE – LIVE IN JAPAN - 1972

Tveklöst ett mycket bra livealbum. Ljudet är rent, bandet är tajt och låtvalet oklanderligt. Men det saknas lite kött och blod. Den japanska publiken märker man knappt av, åtminstone inte i inledningen. Men det blir bättre sen, när både den japanska publiken och Shocking Blue blivit varma i kläderna.
Den där lätt kliniska inledningen gör därför att jag till en början inte tycker skivan är särskilt intressant. Men det är en inspelning som växer. Om jag varit ett av Shocking Blues dead-headfans hade jag tveklöst ställt mig upp och hävdat att det här måste vara en av de bästa liveplattor som gjordes under det tidiga 70-talet.
Nåja, nu är jag ingen fanatiker utan kan i stället lugnt konstatera att det är en bra liveplatta. Men den är inte outstanding, det är ingen Made In Japan. Men det är helt klart en mycket underhållande inspelning. På slutet blir det nästan hysteriskt bra.
Min respekt för Shocking Blue har absolut ökat efter att jag fått höra denna skiva. Det är annars lätt att tro att bandet var en One-Hit-Wonder och att Venus från 1969 var deras enda riktigt stora låt. Men de som kan Shocking Blues historia vet naturligtvis att det inte är sant.

När bandet 1972 gick upp på scenen i Koseinenkin Hall i Tokyo hade de en hel rad starka album och singelhits bakom sig. Efter flitigt turnerande i Europa hade de dessutom skaffat sig scenvana och rutin. Live In Japan är därför ett synnerligen kompetent album gjort av ett mycket kompetent och rutinerat band.

Sångerskan Mariska Veres är naturligtvis den stora orsaken till Shocking Blues framgångar, vilket är väldigt tydligt på den här skivan.

Det finns anledning till att hon mer än vid ett tillfälle jämfördes med Grace Slick och att Shocking Blues av många ansågs vara Europas svar på Jefferson Airplane.

Andra sidan på denna nypressade orange upplaga av Live In Japan tycker jag är den mest lyssningsvärda. Då har både bandet och publiken blivit riktigt varma och höjdpunkterna dyker upp på rad.

Hot Sand, en av Shocking Blues många singelhits, är en favorit, det är adrenalin och tårar. Andra höjdare är Blossom Lady, Mighty Joe och självklara Never Marry A Railroad Man. Avslutningen med Shocking You och en instrumental version av Venus är lysande.

Nr: 821/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar