The Musical Box: Godkänd pirat, eller inte?

tisdag 12 juni 2018

Godkänd pirat, eller inte?

FRANK ZAPPA – LIVE IN UDDEL – 1970

Den här LP:n ingår inte i Zappas officiella katalog. Förr hade det varit en piratskiva. Nu för tiden påstår dock stora återförsäljare att det är en helt okej typ av skiva att ge ut och sälja. Det är en inspelning hämtad från en gammal tv-inspelning som lagts över på vinyl.
Såna skivor är i gråzonen, medger det stora postorderföretagets kundtjänst, men sjysst, säger dem senare i samma mening. Tror dock att artisterna förmodligen tycker något helt annat...

Vet också sedan förr att det vi på 80-talet kallade piratskivor oftast var just radio- eller tv-inspelningar som någon företagsam filur lagt över på vinyl och sålde med liknande namn som nu, Live At nånting okänt...

Live In Uddel är inte ensam, det kryllar av såna här vinylskivor, Guns´n Roses, Aerosmith, Allman Brothers, AC/DC, Bowie...genomgående kassa inspelningar instoppade i lågbudgetomslag.

Discogs stoppar försäljningen av dem. Men postorderföretagen säljer vidare. Förr pirat alltså, men nu okej...det är nya tider.

Live In Uddel, eller The Piknik Show som är underrubriken är en inspelning hämtad från holländsk tv (Uddel är en stad i Holland) och Zappas period ihop med påfrestande Eddie & Flo, vilket gör att mitt intresse för inspelningen blir ganska låg.

Jag gillade aldrig de där två ihop med Zappa, även om Zappa tyckte det var kul. Det blir nämligen för mycket trams. Kommer du över skivan, säljs till lågpris av postorderföretag i Sverige, rikta in dej på King Kong och Call Any Vegetable, som är rätt sjyssta versioner.
Jag gissar att zappakännarna kan ha ganska stort nöje av skivan oavsett (de jag känner gillar allt Zappa gjorde alltid). För att vara en piratinspelning är det ganska bra ljud. Det finns betydligt värre saker. Se till exempel upp för Guns´n Roses Live In Chicago, ett album av samma typ som Uddelskivan.

Nr: 1209/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar