The Musical Box: Nazareths världsvana stil

onsdag 20 juni 2018

Nazareths världsvana stil

NAZARETH – SHANGHAI´D IN SHANGHAI – 1974

En låt som gjorde stort intryck på mig då. Det var fräck bluesrock med världsvana texter om Shanghai och LA. Nazareth såg så coola ut på omslagsbilden och Danny med solglasögonen var coolast av dem alla.
Okej, jag vet. Nu för tiden är omslagsbilden pojkbandsmässig, men 1974 var det jättefräckt. Man tyckte de såg ut att vara härdade i livets hårda skola och impregnerade med whiskey. Då hade jag inte en aning om att bandet kom från Dunfermline i Skottland, vilket i och för sig förklarat det med whiskeyn, men knappast den världsvana stilen...

Shanghai´d In Shanghai har ett skruvat sound för att vara en hård rocklkåt från första halvan av 70-talet. Nazareth var inspirerade av storheter som Little Richard, Elvis och Chucken som det går att hitta spår av i låten, som dessutom har en gnutta glamrock i generna. Ett sound jag tror både AC/DC och Guns ´n Roses önskat att de haft.

AC/DC hade dessutom Dan McCafferty som sångare på önskelistan efter Bon Scott, men det blev aldrig mer än en dröm. De fick nöja sig med Geordies Brian Johnson.
Shanghai´d In Shanghai blev väl också någon slags dröm. Vad jag kommer ihåg blev det aldrig någon större singelhit förutom att det var det mest uppskattade spåret på albumet Rampant. Det här var på den tiden singlarnas b-sidor också skulle vara intressanta, men där banden fick lov att göra lite udda grejer.

Vad gäller det levererar Nazareth. Cat´s Eye Apple Pie är en riktigt udda poplåt för att komma från de skotska högländernas hårdrockgiganter. Vill man höra mer av det soundet får leta upp Nazareths andra album Exercises där låten går att hitta. Nazareth kunde mer än ”bara” lira hårdrock.

Nr: 51/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar