The Musical Box: Har du bibel och adidaspjuck

söndag 3 mars 2013

Har du bibel och adidaspjuck

...efter att tidigare idag berättat om den andra LP-skivan som gavs ut av skivbolaget Sjöbo Påpp, KG 22:s enda album (SPR 1002), måste jag ju bara skriva om den första, Cruts platta Världspremiär, med skivnummer SPR 1001*.

CRUT – VÄRLDSPREMIÄR - 1980

Det här är överlägset den repigaste och mest sönderspelade LP:n i hela min samling. Den har fått vara med om onämnbara saker. Skivfodralet är mer än lovligt slitet, trasigt i ryggen och förmodligen har någon vid något tillfälle försökt vika det dubbelt...

Och den har spelats, om och om igen. På varenda fest i början av 80-talet. På den tiden ju fanns varken Freda eller Cardigans. Jodå, Crut var rockhjältar i Jönköping.
Och hur skulle det kunna bli nåt annat med texter som:
Har du bibel och adidaspjuck/Discoutstyrsel eller ishockeypuck/Då kan du vara jävligt glad/För då kan du i Jönköping ha det bra/Här är vi styrda utav Gud/Och Moses tio bud/ Jönköping, Jönköping...

Låten heter Jönköping och kom först på en beryktad singel (med Puben Lyckan på baksidan, eller om det var tvärtom, ingen brydde sig, båda låtarna var precis lika bra), och sen var den så klart med på Cruts egen Världspremiär-LP också, där nästan alla låtarna hade texter som anspelade på Jönköping. Sånt gick så klart hem... Puben Lyckan finns också på LP:n.
...och så lite om Cruts allra största hitlåt...som inte var med på LP:n. Den kom nämligen senare, HV-låten, Håå-ve, som fortfarande är den enda HV-låten, även om många försökt, både Shakin´ Fredrik och Christian Liljegren.

Är det nån som utanför Jönköping hört talas om Crut är det förmodligen den låten de hört. Men Crut var alltså mer än bara så. Så här över 30 senare är det fortfarande en rejält kul skiva.

Men jag ska väl erkänna att det i så fall är texterna som är roligast. Musiken känns lätt daterad om man säger så. Visserligen ganska hård rock, men ändå med lite anstrykningar av typisk svensk 80-talspop, Noice och såna där...

Men så skulle ju allt låta på den tiden, så det lägger vi åt sidan. Crut är fortfarande hjältar. Det händer till och med att de ibland återuppstår.

Nr: 662/2222

* Jag kommer inte ihåg om det gjordes någon mer fullängdare på Sjöbo Påpp än de två. Är det nån som har koll får ni jättegärna höra av er. Var det SPR som gav ut Dansdepartementets skiva?
I skivnumren anar jag den speciella galghumor som frodades i källaren på Skolgatan där Eddes Musik höll till i slutet av 70-talet. Att börja numrera från 1000...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar