The Musical Box: New Colony Six i fel sällskap

onsdag 6 mars 2013

New Colony Six i fel sällskap

NEW COLONY SIX – REVELATIONS - 1968

Revelation betyder ungefär uppenbarelse, eller till och med apokalyps. Det var vad New Colony Six döpte sitt tredje album till. Men jag vet inte vad de tänkte på då.
New Colony Six började i mitten av 60-talet nämligen som ett rätt tufft rockband i Chicago. Musik som fick folk att jämföra dem med Them. Så jag hoppade rätt högt när plattan Revelations från 1968 dök upp i en begagnatback på Erikshjälpen i Jönköping.

Men inte alls. New Colony Six hade hamnat i dåligt sällskap och fått uppenbarelsen att spela snäll tuggummipop istället. Knappast den apokalyps man hoppats på.

Efter att ha gett ut två skivor hemma i Chicago, bestämde sig bandet nämligen för att ge sig av till Kalifornien och San Francisco. Det var ju där allt hände. De flyttade in i samma kåk som Paul Revere and the Raiders.

Resten går att räkna ut. Det var fel granne. Paul Reveres låtar och skivor har väl inte gått till historien som de tuffaste rockplattorna, snarare tvärtom.
LP:n Revelations är därför en parentes i musikhistorien. Här låter New Colony Six som en blandning mellan Manfred Mann och the Monkees, men inte lika bra.

Trots det blev ett par låtar mindre hits, I Will Always Think About You och Thing´s I´d Like to Say. New Colony Six gjorde 1970 en skiva till, Attacking a Straw Man, men sen var det slut på det roliga. Och då var det slut med tuggummipopen också förresten...

Nr: 1987/2222

2 kommentarer:

  1. Denna platta har även jag i samlingen, och det lustiga var att jag hittade den ospelad (fortfarande i förseglad plast) på en loppis. I samma loppishög hittade jag även flera andra lite udda amerikanska rockplattor från mitten/slutet av 60-talet, även de "still sealed". Vid ett senare tillfälle hittade jag dessutom ännu ett ex av "Revelations" på en annan loppis, även det exet var i nyskick. Märkligt att det verkar cirkulera så pass många exemplar av just denna förhållandevis obskyra skiva.



    SvaraRadera
  2. He, he. men det är kanske inte så konstigt att den dyker upp i loppisbackarna ibland...och att den är nästan ospelad...
    Deras andra skivor har jag nog nästan aldrig sett ute, utom Attacking A straw man, som går i ungefär samma stil.

    SvaraRadera