The Musical Box: Neil Youngs jazzexperiment

torsdag 10 juli 2014

Neil Youngs jazzexperiment

NEIL YOUNG – THIS NOTE´S FOR YOU - 1988

Neil Young gjorde på 80-talet en rad experimentalbum som inte blev särskilt framgångrika. Rock´n roll-plattan Everybody´s Rockin, synthdominerade Trans, skramliga Re-Ac-Tor och några till.
This Note´s For You kan nog sägas vara det sista i den vingliga raden. Den här gången ger han sig överraskande nog på storbandsjazz, back-to-the-roots-blues och rhythm´n´ blues.

Självklart fick skivan ingen vidare positiv kritik...det var lite väl magstarkt även för de frälsta. Det är ju knappast Chicago-blues man förväntar sig ska komma från denne folkrockens okrönte mästare.

Men va tusan. Jag måste erkänna att jag tycker han gör det rätt bra ändå. För om man lyssnar lite mer ingående på skivan inser man att nästan varenda låt håller hög kvalitet.

Okej, det är inga supergrejer Young öser ut. Men det är snyggt, smart och rätt elegant gjort. Blueslåtarna kanske inte säger särskilt mycket. Men Twilight är en läcker jazzig ballad där Neil Youngs röst verkligen övertygar.

Ten Men Workin´, en av plattans få rockers, är inte heller så dum, även om jag lite elakt gärna jämför den med Blues Brothers...

Men nej, det här är en skiva som är bättre än ryktet, definitivt. Men är det så att man avskyr storbandsjazz och mycket blås, då ska man nog inte ge sig på This Note´s For You.

Nr: 1267/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar