The Musical Box: Titanic – Norges svar på Uriah Heep?

lördag 5 juli 2014

Titanic – Norges svar på Uriah Heep?

TITANIC – EAGLE ROCK – 1973

Detta norska band bildades i Västtyskland i slutet av 60-talet, med engelsk sångare. Första skivan spelades in i Paris. Internationellt med andra ord.
Då jämfördes Titanic med storheter som Spooky Tooth, Vanilla Fudge och Procol Harum. Eagle Rock är gruppens tredje LP, och här har influenserna tagit lite andra vägar, Uriah Heep...he, he, jag är inte alls säker på att det var tanken, men lite roligt är det allt.
Men vad som retar mig mest just nu är att jag för inte så länge sedan hittade gruppens debutplatta från 1970 i en reaback för 20 spänn. Då hade jag inte koll på historien. När jag såg att skivan var inspelad i Paris trodde jag det var nåt annat gäng med samma namn...och ställde tillbaka den...

Sånt kan man ligga sömnlös för. Där fanns ju deras enda riktigt stora hit, Sultana. Det vet jag nu. Men sånt hör till en skivletares liv, jag har säkert bläddrat förbi bättre fynd än så. Det är tur man inte vet.

Jag får nöja mig med Eagle Rock, som inte alls är dum. Uriah Heep hör inte till mina idoler precis, men Titanic klarar sig från de värsta fällorna, inte minst tack vare sin sångare Roy Robinson, som har en något skrovligare röst än David Byron, så man slipper de där värsta falsettlägena.

Att sen norrmännens orgelman hittat exakt samma tonläge som Ken Hensley får man väl ha överseende med. Om du skulle hitta en LP med Titanic gör du nog ett ganska bra köp.

Titanic håller till nånstans mellan boogie- och hårdrock och har dessutom en hel del progtendenser, vilket gör deras musik spännande att lyssna på.

Nr: 1178/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar