The Musical Box: Split Enz okända uppföljare

fredag 18 juli 2014

Split Enz okända uppföljare

SPLIT ENZ – WAIATA – 1981

Split Enz fick sitt stora genombrott 1980 med LP:n True Colours. Waiata är uppföljaren och storsäljarens yngre bror som aldrig blev nån större kändis...
Brorsa för att det finns en hel del likheter mellan de två skivorna, new wave och synthpop med lite knepig underton. Lillebror för att Waiata kanske var lite mer udda, inte så lättsmält som sin föregångare.

Skivan har två namn. När den först släpptes i Australien fick den heta Corroboree (Mushroom Records)...när skivan anlände till USA och Europa fick av någon anledning heta Waiata (A&M) i stället. Ny omslagsbild fick den också.

Det är inte direkt min favoritplatta med nya zeeländarna Split Enz. På deras allra första skivor var de mer inne på progressiv artrock och hade storheter som Genesis och Roxy Music som förebilder.

De hamnade dock rätt snabbt i synthpopträsket och blev lite för intresserade av new wave. Buggles och Genesis på samma gång... Skivorna de gjorde på 80-talet, som True Colours, tycker jag därför inte är lika spännande som deras äldre saker.

Men om jag måste välja mellan mellan de två skivorna tar jag Waiata. Mest för att det är mer new wave än synthpop jämfört med storebrorsan.

Sen tycker jag mig kunna ana en del spår av ”gamla” Splitz Enz som jag inte märkte av lika mycket på True Colours. Till sist för att jag gillar låten Hard Act To Follow.

Nr: 1311/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar