The Musical Box: Golden Earrings, beatpop och Moontan

söndag 13 juli 2014

Golden Earrings, beatpop och Moontan

GOLDEN EARRING – JUST EAR-RINGS – 1965

Golden Earring är en av rockvärldens stora och mest seglivade dinosaurier. Nästan jämngamla med Rolling Stones spottar Golden Earring fortfarande ut ett och annat album. Men de kunde varit ännu större...
För om Just Ear-rings spelats in av ett brittiskt band hade den kanske blivit en sån där klassisk beatpop-LP som alla haft i sin samling. Men Golden Earring kom från Holland och var 1965 inte alls kända utanför sitt hemland. Det skulle ta drygt åtta år till och LP:n Moontan innan folk utanför Holland fick upp ögonen för gruppen.

Jodå, du läste rätt. Moontan var det. En av de där legendariska progrockskivorna alla borde ha koll på, Radar Love och Vanilla Queen ni vet.

Men när den LP:n kom, 1973, hade Golden Earring redan många år bakom sig...som beatpopband. Just Ear-rings var bara det första i en rad popalbum från holländarna.

Historien går igen. Vi minns väl alla Genesis och deras första platta – From Genesis To Revelation, och Status Quos två första album, Pictures Of Matchstick Men och Spare Parts. Men till skillnad från sina brittiska kusiner var det ingen tafflig debut eller något Golden Earring behövde skämmas för (som Genesis).
Just Ear-rings är en kanonplatta...om man nu håller sig till beatpop och 60-talet. Ljudet på inspelningen är visserligen inte det bästa, men låtar som Please Go (första singeln), Now I Have och Lonely Everyday står sig bra nu för tiden också. Bandets kanske största hitsingel, That Day (andra singeln), saknas dock på detta album.

En annan skillnad från dem på andra sidan Engelska kanalen var att Golden Earring redan från början gjorde alla sina låtar själv, även på debutplattan. Det var det inte många brittiska band som klarade av på 60-talet...inte Beatles, eller Stones...eller Hollies...eller Manfred Mann.

Nr: 326/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar