The Musical Box: Vintage Canned Heat

torsdag 3 juli 2014

Vintage Canned Heat

CANNED HEAT – VINTAGE – 1969

Vintage, jodå, Canned Heat var vintage redan innan de släppte sin första skiva. Mycket var second-hand och begagnat. På den här LP:n hittar man covers av Willie Dixon, Muddy Waters och andra gamla bluesgiganter, respektfullt utförda av ett band som vid tiden för inspelningen inte visste hur stora de skulle bli.
Canned Heat släppte sin första LP 1967. Den här inspelningen gjordes 1966. Men mer än så blev det inte då. Inspelningen kom dock ut på vinyl i slutet av 60-talet när alla började fatta hur bra bandet egentligen var.

Det är den första kända inspelning Canned Heat gjorde med den första* sättning som sedan skulle bli amerikanska västkustens fräckaste bluesrockband med klassiska album som Hallelujah och Boogie With Canned Heat på sitt samvete.
Vintage har efter det släppts i ett otal varianter, både då och på senare år. Den här upplagan, utgiven av Janus Records, misstänker jag härstammar från 70-talet, men helt säker är jag inte. Den stämmer inte helt överens med förstapressen vad gäller låtordningen.

Inspelningen är intressant mer av kuriosa skäl än för sin musikaliska storhet. Visst låter det bra, man kan med facit i handen ana en begynnande storhet.

Men Bob ”The Bear” Hite hade 1966 inte hittat det rätta röstläge som gjorde Canned Heat så originella. Dessutom behandlar de coverlåtarna lite väl respektfullt.

Jag vill nog påstå att Canned Heat vid den här tiden var ett coverband. Det bränner egentligen bara till vid ett tillfälle, Rollin´ And Tumblin´, som dock finns i två versioner...

Nr: 752/2222

* se kommentarer

2 kommentarer:

  1. Nja, ska man vara petig (vilket man ska ibland) är bara tre femtedelar av den "klassiska" sättningen på plats här. "Boogie with Canned Heat" är den första av, faktiskt, bara tre studioskivor med nämnda "klassiska" sättning.

    Fast vidgar man begreppet till att alla sättningar med Alan Wilson är "klassiska", vilket jag nog egentligen gör, så räknas även den som gjorde denna skiva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, jag viker mig så klart för kunskapen, mina kunskaper om Canned Heats sättningar är inte 100-procentiga. Ska "snygga till" texten.

      Radera