The Musical Box: ...och här kommer en rapport

fredag 25 juli 2014

...och här kommer en rapport

ANDERS F RÖNNBLOM – RAPPORT FRÅN ETT KALLT FOSTERLAND - 1980

Politisk satir har ju i allmänhet inte särskilt lång livslängd. Men Rapport från ett kallt fosterland är knappast daterad eller inaktuell. Denna Anders F Rönnbloms mest politiskt kritiska och laddade LP någonsin är nog lika aktuell idag som för 30 år sedan. Även om Torbjörn Fälldin*, Lars Werner** och en rad till av 70- och 80-talens makthavare dyker upp i texterna, tar Rönnblom upp frågor som är precis lika viktiga nu för tiden.
Den politiska satiren är ett genomgående tema på hela skivan, och exemplen är flera. Låten Kalla fosterland är idag mer brännande än den någonsin varit...och Bakom den fina fasaden...där står moder Svea och spyr...men jag lämnar detta område nu...eftersom jag känner att jag håller på att bli på riktigt uselt humör...och ger mig på musiken i stället...

...som säkert också skulle kunna stämplas som ”daterad”...
Det handlar nämligen om rak och ärlig new wave-pop, inte alls långt från det herrar Elvis Costello, Graham Parker och Joe Jackson höll på med i slutet av 70-talet.
Men det är så klart en alldeles för enkel bild av denna platta. För Anders F Rönnblom har sin alldeles egen lätt säregna rockstil, uppblandad med en stor dos humor, svensk folkpop och visa. Det gör Rapport från ett kallt fosterland till en av Sveriges mest lysande popskivor från 80-talet...och förmodligen lite till.

Många har säkert ett ganska klart minne av Jag kysste henne våldsamt, som nog måste anses vara en av Rönnbloms mest välkända låtar någonsin. Den gömmer sig på b-sidan. Och hade det inte varit för att den kommit på singel kunde den på LP:n lätt försvunnit i mängden.

Skivan har fått undertiteln Vem har satt mina änglar i bur – Vol 2, ettan kom 1979. Men detta är egentlig ingen fortsättning på den mer poetiska föregångaren. I stället blev det en rapport från vårt kalla fosterland...som Anders F Rönnblom uppfattade det.

Nr: 262/2222

* Gammal centerledare och statsminister
** VPK:s ledare på den tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar