The Musical Box: En revansch för Peter Green

tisdag 27 oktober 2015

En revansch för Peter Green

PETER GREEN – IN THE SKIES – 1979

Det måste ha känts som en revansch för Peter Green när han efter nästan tio års tystnad kunde ge ut den här skivan. Inte bara materialet var fantastiskt, Peter Greens gitarr låter bättre än på många år och till och med hans sångröst är stark.
Peter Green var i slutet av 60-talet en av popvärldens mest lovande gitarrister. Han spelade med John Mayall i Bluesbreakers och startade efter det den legendariska första upplagan av Fleetwood Mac, kallad Peter Greens Fleetwood Mac, tillsammans med Mick Fleetwood och John McVie.
Från den tiden är Peter Greens instrumentala låt Albatross en av de allra största och mest välkända 60-talslåtarna. Men Greens ”intresse” för droger tog snart över. Efter en ödesdiger fest i München, där Green enligt ryktet fick i sig någon form av syntetisk drog som förändrade hela hans värld.

Efter det blev han sig aldrig mer lik, opålitlig och lynning sägs det, vilket till slut gjorde att han inte längre kunde vara kvar i Fleetwood Mac. Efter ett kaotiskt och sorgligt misslyckat soloalbum – The End Of The Game (1970) – blev det tyst.
Peter Green hördes sedan inte av förrän 1979 när In The Skies dök upp, skivan som blev, Peter Greens stora comeback och revansch. Han hade här fått hjälp av en rad synnerligen skickliga musiker, inte minst av Peter Bardens (Camel), hans gamle kompis från tiden innan Bluesbreakers.

Det gör In The Skies till ett riktigt, riktigt bra bluesrockalbum där Peter Greens nästan magiska melodislingor väver in sina lyssnare i ett nät det inte går att komma loss från.

Musiken är suggestiv och fantasieggande. Mer än hälften av låtarna är instrumentala, något annat var inte att vänta.

Men min favorit är ändå inledningen med titelspåret In The Skies, som är ett sagolikt nummer.

Nr: 160/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar