The Musical Box: Nyare japansk psykedelia

torsdag 8 oktober 2015

Nyare japansk psykedelia

ACID MOTHERS TEMPLE – IAO CHANT FROM THE MELTING PARAISO UNDERGROUND FREAK OUT – 2012

Acid Mothers Temple är ett japanskt musikkollektiv bildat i mitten av 1990-talet. De har genom åren mer eller mindre öst ut märkliga inspelningar i en rasande takt. Ofta har de jobbat med redan utgivna musikstycken som grund och sedan utvecklat dem i helt egen riktning. En del ska ha blivit riktigt bra grejer, andra lär vara usla.
IAO Chant From The Melting Paraiso Underground Freak Out är ett närmare 40 minuter långt musikstycke uppdelat på två LP-sidor som ursprungligen bygger på Gongs Master Builder.

Man kan tycka vad man vill om det. LP:n är pressad i splatterfärgad röd vinyl och finns bara i 500 exemplar. Den trycktes utöver det också i 300 exemplar i svart vinyl. Med andra ord är den alltså synnerligen ovanlig.
Jag köpte skivan av Mauritz på Record Service i Jönköping. Den hade då stått nästan två år i backen för ny psykedelisk rock och hade hamnat längre och längre bak för varje gång jag bläddrade där.

Man kan ju förstå att ytterst få här i Sverige intresserar sig för något här så obskyrt som japansk psykedelia från 2000-talet. Särskilt som musiken bygger på redan färdiga verk.
Men efter ett antal lyssningar påstår jag att IAO Chant From The Melting Paraiso Underground Freak Out har sina poänger och absolut är värd att lägga ner 40 minuter på. För den som är inne på ny psykedelia med rötterna i 60- och 70-talens progrock är det definitivt något att kolla upp.

Nr: 2007/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar