The Musical Box: Rare Bird ändrade kurs

torsdag 15 oktober 2015

Rare Bird ändrade kurs

RARE BIRD – EPIC FOREST – 1972

Rare Bird gjorde sig känt som bandet utan gitarrist men med två virtuoser; en på piano och en på orgel. Gruppens två första album är mindre klassiker inom den progressiva rockvärlden. Epic Forest är dock Rare Birds tredje album, till vilket en av keyboardisterna blivit utbytt mot en gitarrist.
Jag skulle nu kunna ösa en massa ovett och etter över Rare Bird och denna LP, som givetvis innebar en ganska kraftigt ändrad kurs och inriktning, från introvert progrock till jazzinfluerad hård rock, lite mainstream om man vill vara elak.

Men det ska jag inte göra, utan tänker i stället bort de två första klassikerna - Rare Bird och As Your Mind Flies By - och behandlar Epic Forest som en helt fristående LP. Då blir det roligare.

Epic Forest är nämligen en helt okej rockplatta i sin genre. Rare Bird kopplar visserligen inga nya grepp eller överraskar med med några smarta innovativa sätt att tänka musik.

Men de gör det ändå på ett så kompetent och stilrent sätt att musiken på skivan blir både intressant och njutbar att lyssna på. Musiken är tämligen hård, men utan att gå över gränsen.

Jämför gärna med till exempel Wishbone Ash. Epic Forest har med andra ord en del att bjuda på även för en gammal skeptiker.
Men jag vill inte gå så långt att jag tänker rekommendera folk att köpa skivan för dyra pengar. Då föreslår jag – självklart – i stället någon av de två första skivorna. Gör man tvärtom skulle vara som att välja Grand Funk Railroad före Genesis.

Nr: 2054/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar