The Musical Box: Den felande länken mellan Pink Floyd och Black Sabbath

tisdag 29 december 2015

Den felande länken mellan Pink Floyd och Black Sabbath

MESSAGE – FROM BOOKS AND DREAMS – 1973

Inledningen av From Books And Dreams skulle kunna vara hämtat från en gammal science fiction-rulle. En ekande röst, soniska ljudeffekter och ett hotfullt bakgrundsmuller som kommer allt närmare.
Message kunde inte gjort det bättre än så. Det är den perfekta inledningen på detta spacerockalbum där man sedan kastas ut i ett märkligt universum av riffig gitarrock uppbackad av synth, mellotron och en aldrig tröttnande ylande saxofon. Soundet är mörkt och dystert, som om The Cure tagit ett steg tillbaka till 70-talets musikscen.
Message är ett tyskt krautrockband, men bara till hälften. Den andra halvan består av två engelska musiker vilket gör gruppen till en märklig crossover mellan brittisk 70-talsprog och tysk krautrock.

Man skulle kanske inte tro att den kollisionen, det mötet, blir så effektfullt, men det gör det. Musiken är både ruffig och påfrestande men samtidigt hänförande gnisslig.
Man kan nog påstå att Message hittat en del av det som Pink Floyd skapade på sitt album Meddle och främst då 20-minuterseposet Echoes, som i sitt upplägg påminner mycket om The Books And Dreams. Men precis lika mycket som Message är länken mellan kraut och brittisk prog skulle dem kunna vara den felande länken mellan Pink Floyd och Black Sabbath.

From Books And Dreams har ett av krautrockens fräckaste omslag och är andra albumet från Message. Första skivan sägs vara ännu bättre.

Senare album ska man dock vara lite försiktig med. Message gick med tiden över till något som man närmast kan karaktärisera som ”mainstream symfonisk hård rock”.

Nr: 392/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar