The Musical Box: ”Vi är från en annan planet”

torsdag 17 december 2015

”Vi är från en annan planet”

A.R & MACHINES – DIE GRÜNE REISE – 1971

Med tanke på omslagsbilden. Borde man misstänka att dem som spelade in den här plattan gick på knark. Eller hade A.R och maskinerna bara en ovanlig väl utvecklad fantasi? Eller ska man tolka bilden som att de säger ”Vi är från en annan planet. Vi kan omöjligt ta hänsyn till vad ni tycker”.
”Ja, så är det så klart. Det står klart för mig nu”, sa han.
”Det sa du förra gången också”, påpekade jag lite torrt.

A.R & Machines skulle kunna vara effekten man får efter att under allt för lång tid testat allt för många gratisprover från läkemedelsindustrin.

Det är psykedelisk experimentrock i nära anknytning till Kraftwerks första två minimalistiska koner, den röda och den gröna, utan att för den skull ha det allra minsta med elektronica att göra. Men vem har påstått att de båda konerna hade det?

Troligast är att det är så här Grateful Deads acidtest skulle ha låtit på skiva, om det hade spelats in. Att jämföra med Amon Düüls experimentskivor från det sena 60-talet borde inte heller vara särskilt långsökt.

Å andra sidan. Varför gräva? Bara en sak är helt säker, Achim Reichel (A.R) har skapat något mycket speciellt och annorlunda. Att lyssna på den här LP:n Die Grüne Reise (The Green Journey) är annorlunda jämfört med nästan allt annat. Är det bara ljudeffeker, eller vad är det egentligen?
Musiken är dock inte obehagligt eller otrevligt eller ens obegripligt. Det existerar en mening och ett mål, men den skruvade ljudbilden och de ständiga utsvävningarna till närbesläktade musikaliska områden man inte trodde fanns kan göra det svårt att hänga med i Achim Reichels musikaliska värld.

Om vi säger så här. Gillar du udda grejer, då är den här skivan något för dig. Om inte, ska du nog låta bli.

Nr: 1487/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar