The Musical Box: Ett möte mellan punk och synthpop

lördag 26 december 2015

Ett möte mellan punk och synthpop

ONLY ONES – BABY´S GOT A GUN – 1980

För min del kopplar jag ihop Baby´s Got A Gun med Rolling Stones Emotional Resque som kom bara någon månad efter Baby´s Got A Gun. De båda skivorna är för alltid förenade i min musikvärld, då de hamnat på varsin sida av det Maxell kassettband (C90) som den sommaren fick gå oavbrutet i min gamla Saab V4.
Vad då konstig kombination?
Jag har haft kassettband med Mink DeVille på ena sidan och Torsson på den andra. Sex Pistols och Santanas Welcome var dock en mix jag hade svårt för.
Baby´s Got A Gun har ett lite tvivelaktigt rykte bland The Only Ones gamla fans. Skivan anses vara gruppebns svagaste. Men en sak är intressant med den här skivan, mötet mellan punk och den slimmade synthpop som var på väg att ta över hela popindustrin i början av 80-talet.

Only Ones hade två punkalbum bakom sig när deras skivbolag sammanförde dem med Colin Thurston, en producent som tidigare jobbat med synthpopstorheter som Human League och Duran Duran. Resultatet blev Baby´s Got A Gun.

Men det var det inte många som hade koll på i Sverige när den här LP:n var ny. Då sågs Only Ones som nästan lika spännande som Joy Division.

Trouble In The World är den låt jag kommer ihåg bäst. Kanske för att den också fanns med på samlingsalbumet Rock 80 från CBS. Att det sen saknades en låt i klass med Another Girl Another Planet är en annan sak.

Nr: 1757/2222

1 kommentar:

  1. Roligt att du gjort denna fördjupning i Rock 80-LP:n och därmed förknippade skivor. Jag har själv Rock 80-samlingen och minns mycket väl hur den användes för att marknadsföra new wave-rock i skivbutikerna. Rock 80 hade inte den väldiga betydelse för mitt skivsamlande som den tycks ha haft för dig, men visst upptäckte jag ett par artister genom denna samlingsplatta.

    En kul detalj i sammanhanget: I början av 90-talet inkluderade jag "Rock'n'roll girl" med Paul Collins Beat på ett blandband till en kompis. Han blev oerhört förtjust i just den låten, vilket fick till följd att den under en period spelades på ett antal fester och blev ett slags "hit" i delar av min bekantskapskrets.

    SvaraRadera