The Musical Box: Stones tredje och sista EP

onsdag 9 december 2015

Stones tredje och sista EP

ROLLING STONES – GOT LIVE IF YOU WANT IT (EP) – 1965

Den tredje och sista officiella EP:n från Rolling Stones*. Denna 45-varvare ska inte förväxlas med LP:n med samma namn som släpptes i USA 1966. De har inget med varandra att göra.
Inte en enda låt är samma och skivorna är inspelade på helt olika platser. Låtarna på EP:n är hämtade från konserter i Manchester och Liverpool 1965. Låtarna på den amerikanska live-LP:n är hämtade från en inspelning gjord året efter i London.

EP:n är naturligtvis inte lätt att få tag på nu för tiden, även om den så sent som 2013 släpptes som reissue. Men det är en tveksam investering. Ljudet på skivan är verkligen uselt till och med för att komma från en liveplatta från så tidigt som mitten av 60-talet.

Ett rykte säger att Stones dåvarande manager fixade inspelningen via en mick som hängde från en balkong...

Ett annat rykte ifrågasätter om alla låtar verkligen var liveinspelningar och att ljud kan ha lagts på i efterhand.
Låtvalet är inte heller särskilt unikt och de flesta går att hitta på andra ställen. En del av låtarna togs senare med som utfyllnad på vissa amerikanska stonesutgivningar. I´m Alright hittar man till exempel på amerikanska pressen av Out Of Our Heads, ett par andra finns på December´s Children.

Samlare av Rolling Stones skivor ser naturligtvis Got Live If You Want It som helt nödvändig. Möjligtvis mest för att det finns så få liveinspelningar från den tiden dokumenterade.

Nr: 87/EP

* Att det sen släppts ohyggligt många olika EP-skivor med Stones i diverse olika länder är en annan sak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar