The Musical Box: Romantics i en enda bild

lördag 26 december 2015

Romantics i en enda bild

ROMANTICS – THE ROMANTICS – 1980

Det här skivomslaget måste bara visas upp. Det är briljant! Det är 1980 fångat i en enda bild.
Röda läderkostymer, som sitter så tajt att det borde göra ont. Så läckert! Och nog ser gossarna på bilden rätt söta ut, som små svärmorsdrömmar. Så var det 1980! Bandet heter Romantics och kommer från Detroit. Det här är deras debutskiva. Den kom 1980.

Romantics var bra. Men inte lika bra som andra kända Detroit-band; Iggy Pop till exempel. Där kunde Romantics inte hänga med. Så tuffa var de inte. Det kanske syns...

Men de hade något som varken Iggy eller bröderna Ramone hade. De var gulliga.
Och det var av den anledningen de blev åtminstone sådär lagom stora. Romantics lirar väl något som man närmast skulle kunna kalla punk-pop, i alla fall på den tiden. New Wave hette det i Europa.

Idag skulle det väl kunna kallas power-pop. Högt tempo, fräcka och smittande melodier. Att de stora förebilderna fanns i den brittiska 60-talspopen, Beatles, Hollies och såna där, kan Romantics inte dölja.

De hjältarna hade de brittiska new-banden också. Men Romantics känns lite klenare än storheter som Elvis Costello, Records och Graham Parker. Det finns dock ett par låtar på den här skivan som är riktigt kul. What I Like About You, blev en mindre singelhit. When I Look In Your Eyes och Tell it to Carrie är också såna där smittsamma små sötsaker. Nästan lika läckra som skivomslaget.

Nr: 1130/2222

2 kommentarer:

  1. Ramones kom minsann inte från Detroit, utan hörde hemma i New York. Det brukar sägas att bandet bildades i ett område kallat Forest Hills i Queens.

    Och om man ska vara riktigt noga kan det även diskuteras om Iggy Pop och The Stooges kom från Detroit. Bandet hade ju sitt ursprung i Ann Arbor, som ligger alldeles utanför Detroit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så klart rätt ang Ramones, rättar i texten.

      Radera