The Musical Box: Det handlar om atmosfär...

fredag 25 december 2015

Det handlar om atmosfär...

POLICE – REGGATTA DEL BLANC - 1979

Reggatta De Blanc innehåller två riktiga klassiker, Message In a Bottle och Walking On The Moon. Enda felet med dem är att de är sönderspelade...och skulle de inte vara det...borde de ha blivit det.
Hela LP:n är förresten kanonbra. En av de bättre från 1979 vågar jag påstå, trots att det gjordes mycket bra popmusik det året. Police var inte buskablyga direkt, det visade de redan på sin första platta Outlandos D´Amour, men Reggatta Del Blanc är ännu bättre.

Men det handlar egentligen inte så mycket om bra låtar och hur många hits de lyckats få ihop till det här albumet. I stället är det mer fråga om den atmosfär Police lyckas piska fram. Det är alltså ingen vanlig new wave-pop eller nåt sånt. ”White Reggae” kanske (om den genren nu finns...), med en synnerligen egensinnig twist.

Och på något sätt lyckas bandet skapa en märklig, lite småskum elektrisk och spännande stämning. Men deras musik går absolut inte att jämföra med dinosaurier i den atmosfäriska genren, Camel, Pink Floyd och liknande.

Police var 1979 något helt annorlunda och nytt. Jag vill nog hävda att det då inte fanns något liknande alls. Reggatta Del Blanc är ruskigt stark, men inte Police bästa album, det kom ett år senare (Zenyatta Mondatta).

Men det var en revolutionerande och nyskapande LP på sin tid. För den skull är Reggatta Del Blanc nödvändig i skivsamlingen.

Nr: 355/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar