The Musical Box: Kraftwerks epilog i Tour De France

lördag 5 december 2015

Kraftwerks epilog i Tour De France

KRAFTWERK – TOUR DE FRANCE – 2003

Tour De France är en kraftwerksingel från 1983. Men på albumet med samma namn 20 år senare är den låten bara epilogen och målgången under Triumfbågen i Paris. Alternativt kan man påstå att 2003 års album är epilogen eftersom den kom sist.
Oavsett vilket är Kraftwerks Tour De France en upplevelse, där man ta sig igenom loppet på Ralf Hütters och Florian Schneiders alldeles eget sätt.
Jag vet inte hur den här skivan kom till, bara att musiken är hypnotisk och synnerligen suggestiv. Att jämföra den med att se ett etapplopp på TV i Tour De France ligger inte alls långt borta. Det sömngångaraktiga och malande tempot kan man ligga och slötitta på.

Men det går inte att slappna av helt och hållet, för när som helst kan ju nån av cyklisterna dra iväg från klungan och loppets tempo öka uppför branta bergsvägar i Pyreneerna.
Kraftwerk trycker på exakt rätt nerver. Tour De France går rakt in. Kanske använde de sig av samma teknik som när Autobahn spelades in, alltså med en mick i en bil som körde längs tyska autobahn, men på cykel den här gången...
Det är å andra sidan inte ett dugg intressant. Det mest spännande är att Kraftwerk efter att varit inaktiva ända sedan 1986, alltså 17 år, kom tillbaka igen. Det ännu märkligare är att den tidsrymden inte ens går att ana.

Tour De France är ett album som känns så rätt i tiden att det till och med skulle kunna vara banbrytande, ledande för hela 2000-talets elektrogenre.

Så var det inte när skivan innan, 1986 års Electric Café, släpptes. Då kändes Kraftwerk ett band som passerat bäst-före-datum. Då trodde alla att Kraftwerk var slut.

Men Hütter och Schneider hade tydligen fler liv än man kunde ana då. Tour De France var en stor comeback. Det är ett album av ett av tidernas största band i genren.

Nr: 254/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar