The Musical Box: Alice från underlandet

lördag 28 maj 2016

Alice från underlandet

ALICE – ARRÊTEZ LE MONDE – 1972

Arrêtez Le Monde är andra och sista LP:n från detta märkliga franska band. Att de tagit sitt namn från Alice i underlandet är bara en gissning, men en kvalificerad sådan. Arrêtez Le Monde är i vilket fall som helst en mycket omväxlande LP.
Jag är inte helt säker på att det är psykedelia, vilket underlandetteorin skulle tyda på, trots att Alice helt säkert hittat en hel del inspiration från Beatles Sgt Pepper och andra ”klassiska” psykedeliska album.

Men jag gillar låtarna även om det förmodligen nu för tiden skulle klassificeras som ”vanlig pop”. Alice lyckas skapa en ganska skön melodiös stämning, inte minst titelspåret Arrêtez Le Monde.

Kanske är musiken också zeuhl, denna märkliga franska musikstil ”uppfunnen” av giganterna Magma, alltså någon form av symfonisk rock med inslag av allt från folkmusik till klassisk musik och opera.

Alice har nämligen en tendens att dra ut i långa, okontrollerade melodislingor, mer stämningsskapande än njutbara att lyssna på.

Fascinerande är kanske ett bättre ord. Alice lyckas garanterat fånga sina lyssnare uppmärksamhet från första till sista tonen. Arrêtez Le Monde blev av någon anledning sista LP:n för Alice

Medlemmarna försvann efter nspelningen iväg till andra franska progrockband som Catherine Ribeiro+Alpes eller till egna musikprojekt.
Efter sig lämnade Alice två album, där det första av dem är mer bluesrockorienterat och av kännarna anses vara det bättre av dem. Båda skivorna i originalpress är dock ganska svårhittade. Mitt ex av Arrêtez Le Monde är en reissue.

Nr: 2026/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar