The Musical Box: Rare Birds två legendariska album

tisdag 24 maj 2016

Rare Birds två legendariska album

Rare Bird blev aldrig lika kända som andra brittiska progrockband trots att gruppens musik var mycket säregen. Rare Bird använde sig i början av karriären inte av någon gitarrist utan hade i stället två keyboardister. Det gav musiken en djup och mörk ton och bandet jämfördes med allt från Procol Harum och Barclay James Harvest till Moody Blues.
Men efter två nu legendariska album gick Rare Bird in på nya vägar, bytte ut en av keyboardisterna mot en gitarr och ändrade därmed också sitt sound till något lättsammare och, om man så vill, mer mainstream.

Skiftet var dock inte helt lyckat även om Rare Bird spelade in tre album med den nya sättningen. Efter gruppens sammanlagt femte album, Born Again, splittrades gruppen för att sedan aldrig återförenas. Rare Bird gjorde därför kanske bara ett litet avtryck i progvärlden, även om de två första skivorna idag anses vara legendariska. Här kommer en sammanställning över gruppens diskografi.

Rare Bird – 1969
Bedövande mäktigt och ohyggligt vanebildande. Rare Birds första LP krossar allt motstånd och är fullständigt oemotståndlig. Här finns Rare Birds enda radiohit, Sympathy.
As Your Mind Flies By – 1970
En respektingivande LP, seriös och allvarlig. Rare Birds två keyboardister håller lyssnarna i ett nästan gastkramande grepp och släpper aldrig taget. As Your Mind Flies By är en klassiker inom den progressiva rocken.
Epic Forest – 1972
Första LP:n efter att bandet nedkommit med gitarrist och ny sångare. Epic Forest är givetvis ett kompetent verk där Rare Bird balanserar mellan prog och mainstream. Skivan klarar sig dock med minsta möjliga marginal från att landa i smörträsket.
Somebody´s Watching – 1973
Här var Rare Birds tranformering från prog till rock och pop fullbordad. Väl genomfört, men Somebody´s Watching har mer gemensamt med mainstreampop än prog, vilket de som var med från början säkert inte uppskattade.
Born Again – 1974
Born Again blev inte den final man kanske önskade. Det är en tämligen alldaglig rockplatta utan större finess och smarta innovativa grepp. Men det finns nog ingen som kan påstå att den är tråkig eller dålig, Rare Bird var ett skickligt rockband oavsett vad för slags musik de spelade.

2 kommentarer:

  1. Varken progressiv rock eller tidig hårdrock har någonsin intresserat mig. Följaktligen kan jag inte ställa Rare Bird i relation till andra band i närbesläktade genrer. Jag har dock Rare Birds debutplatta (om än i digitalt format) och måste erkänna att jag gillar den. Om det sedan ska ses som positivt eller negativt att plattan uppskattas av någon som normalt inte är det minsta intresserad av genren - ja, det vete f-n...

    SvaraRadera
    Svar
    1. ha, ha...jo, det tål att tänkas på...

      Radera