The Musical Box: En ovanlig känsla för läckra melodier

fredag 13 maj 2016

En ovanlig känsla för läckra melodier

KAYAK – KAYAK II – 1974

Nu för tiden har folk ”aldrig hört talas om” det som inte visats på tv, hamnat i något twitterflöde, instagram eller facebookdelats den senaste veckan. Denna andra LP från holländska Kayak är därför en sån där upplevelse man lär få ha för sig själv. Den är över 40 år...
Men vilken upplevelse det är! Kayaks vältrimmade symfoniska 70-talsrock är oemotståndlig, musiken strömmar ut genom högtalarna och det är omöjligt att bara låta den passera. Det är innerligt, det är vackert och mycket fantasifullt gjort.

Många som tidigare berättat om Kayak har i samma andetag nämnt allt från Yes 70-talsalbum, Moody Blues, Supertramp och inte minst Genesis album från Peter Gabrieleran.

Kayak har samma lite småvassa anslag och extrema känsla för läckra melodier som gärna flyter ut i långa vindlande musikstycken.

Kayaks andra LP sägs i jämförelse med bandets första platta, See See The Sun, vara en något mer anpassad skiva för att kunna nå ut till fler än bara progrockfolket.

Men Kayak har inte på något sätt gett upp sin identitet eller släppt sina egensinniga ideér ”bara” för att få sina låtar spelade i radio.
They Get To Know Me är ett bra exempel på det, liksom Woe & Alas som enligt mig har en hel del av Gentle Giants komplexitet över sig. Rekommenderas!

Nr: 1686/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar