The Musical Box: Mer covers av Bryan Ferry

fredag 6 maj 2016

Mer covers av Bryan Ferry

BRYAN FERRY – ANOTHER TIME ANOTHER PLACE - 1974

Det är omöjligt att berätta om den här LP:n utan att först ta upp Bryan Ferrys första soloplatta från året innan. Another Time Another Place är nämligen mer av samma, men lite mer sofistikerat.
På sin första platta utanför Roxy Music gav sig nämligen Ferry på ett antal gamla 50- och 60-talare, tvekade inte ens att kasta sig över både Dylan och Stones. Somliga kallade det slakt...andra älskade det.

Han gör precis likadant på den här LP:n, ger sig på ett antal gamla örhängen och hits. Skillnaden är att låtvalet är lite mer sofistikerat, inte så uppenbart, vilket gör att ”slaktfaktorn” blir ganska mycket lägre. Att det är lite förfinat märks kanske på Ferrys omgivning och klädsel på skivomslaget.

Det är väldigt mycket snobbigare än på första skivan där han nöjde sig med en närbild och en enkel sweatshirt. Jag tycker faktiskt att Bryan Ferry lyckas riktigt bra med det, jag gillar den här plattan.

Innan jag hörde den hade jag definitivt inte tänkt tanken att en gammal 50-talssnyftare som Smoke Gets In Your Eyes gick att göra på Ferrys sätt. Fingerpoppin´ är också en sån låt. Enda låten jag egentligen har invändningar mot är Dylans It Ain´t Me Babe. Där tycker jag han går över gränsen. 

Nr: 1037/2222

1 kommentar:

  1. För det första: Visserligen hade The Platters en jättehit med "Smoke gets in your eyes" i slutet av 1950-talet. Men låten skrevs redan 1933, och hade gjorts i åtskilliga versioner innan Platters fick sin hit med den.

    För det andra, en mera personlig reflektion: Bryan Ferry har enligt min mening en röst och ett sätt att sjunga som passar utmärkt till jazzbetonade låtar ur "the great american songbook", vilket han visat på flera av sina soloplattor genom åren. Tyvärr har Ferry, vid sidan av detta, också en kärlek till Bob Dylans låtkatalog, och de låtarna passar honom - menar jag - inte alls lika bra.

    SvaraRadera