The Musical Box: Neu ´86 – en parentes

söndag 22 maj 2016

Neu ´86 – en parentes

NEU – NEU ´86 – 2010

Att Neu ´86 är ett album av Neu är tydligt. Så menar dock inte alla att det är. Oavsett vilket är det en LP jag uppskattar att lyssna på.
Neu har en tendens att locka in sina lyssnare i ett nästan meditativt tillstånd, där är Neu ´86 inget undantag. Melodislingor som Crazy, Drive, Paradise Walk och hypnotiska Euphoria är lockande och fantasieggande men framför allt nästan hypnotiska.

Neu ´86 borde alltså vara ett uppskattat retroalbum av fansen, inspelat nästan femton efter bandets storhetstid som synthpionjärer i början av 70-talet. Men så är det inte. Neu ´86 är nämligen bara en parentes.

De stora delarna av inspelningarna gjordes redan i mitten av 80-talet (-86). Om det då var menat att ges som något slags reunionalbum eller liknande vet jag inte. Någon skiva blev det dock inte då utan först tio år senare, 1995, under namnet Neu 4.
Att den ansågs vara skräp...och att det inte var mycket till reunion, var det allmänna omdömet bland fansen då.
Neu ´86 är samma inspelning, men i en annorlunda mix av Michael Rother. Det är därför de mest oertodoxa menar att det inte är ett Neu-album. Flera av låtarna har fått andra namn, skivan är dessutom 14 minuter kortare.

De musikaliska förändringarna kan jag inte reda ut då jag än så länge inte har tillgång till Neu 4. Jag kan dock säga så mycket att jag som Neu-novis oavsett skivans historia tycker den är värd att lyssna på.

Nr: 133/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar