The Musical Box: Joe Jackson blev vuxen fort

fredag 27 maj 2016

Joe Jackson blev vuxen fort

JOE JACKSON – NIGHT AND DAY – 1982

Joe Jackson blev vuxen fort. Från att tillsammans med Graham Parker och Elvis Costello, varit en av de tre mest ilskna unga popstjärnorna i England, till välansad och balanserad pop tog det bara tre år.
Night And Day är med tanke på Joe Jacksons ursprung i new wave en förvånandsvärt välgjord skiva. Joe Jackson hade skalat bort sin rakbladsvassa attityd och fräcka uppsyn.

Night And Day var en skiva som riktade sig till en betydligt bredare publik än grönhåriga övervintrande punkare och den tidens popnördar som alltid var först med det senaste.

Joe Jackson distanserade sig till och med så mycket att pianojazz och latinamerikanska svala rytmer fick företräde före popmusiken.
Det är möjligt att en och annan därför såg Night And Day som ett svek mot rörelsen, vilket det förmodligen också var. Men i så fall var det fantastiskt snyggt gjort.

Night And Day är en mycket underhållande LP som håller att spelas nu för tiden också. Inte minst beror det på skivans stora hitlåt Steppin´ Out. Men det finns en rad mycket bra låtar på den här plattan.

Joe Jackson var förresten inte ensam av de tre ilskna ungdomarna om att rikta in sig mot en mer vuxen publik efter några röjiga ungdomsår.

Elvis Costello tog precis samma väg och gav samma år ut LP:n Imperial Bedroom som av många betraktas som ett av hans fullvuxna och mogna storverk.

Nr: 401/2222

4 kommentarer:

 1. Just när det gäller Joe Jackson så kom han ursprungligen från den klassiska musikens värld, så det är kanske inte så underligt att han relativt enkelt kunde sadla om till en mer "sofistikerad" musik efter några års utflykt i new wave-världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, där ser man. Jag lär mig något nytt varje dag.

   Radera
  2. Joe Jacksons bok "A cure for gravity" är, på ytan, en självbiografi som löper fram tills det stora genombrottet, ungefär. (Tiden efter 1978 tar upp typ en halv sida.) Men den är samtidigt en bok om Musik i största allmänhet, och då menar jag inte om olika kompositörer och artister utan... ja, musik i allmänhet. Musikens betydelse i våra liv. Det kanske låter vagt, men boken är något av det bästa jag läst om ämnet ifråga. Visst underlättar det om man är intresserad av människan Joe Jackson också, men det är inte nödvändigt. Alla som någon gång harvat i små okända band med ambitioner lär känna igen sig i ganska många sekvenser. Och han skriver bra...

   Radera
  3. Stort tack för detta tips! Jag ska absolut leta reda på boken.

   Radera