The Musical Box: ”Riktigt bra västkustpop”

fredag 20 maj 2016

”Riktigt bra västkustpop”

JACKSON BROWNE – RUNNING ON EMPTY – 1977

Jag har fem LP-skivor med Jackson Browne. Det här från 1977 är den sista av dem. De album han gav ut i början av 80-talet, Hold On och Lawyers In Love fick förtrollningen att brytas, jag har inte följt honom sedan dess.
Hans tre första album; Jackson Browne, For Everyman och Late For The Sky är däremot något av det bästa som gjorts inom genren amerikansk västkustpop. The Pretender från 1976 tycker jag är något svagare. Med Running On Empty året efter tog Jackson Browne tillbaka förlorad mark.

Här tycker jag han hittar det där känslosamma och vackra anslaget igen. Det där som får folk att få tårar i ögonen och får obearbetade och djupt personliga känslor att krypa upp till ytan. Kanske ånger över saker man inte borde gjort eller sagt.

Märkligt nog är detta ett livealbum, även om det inte är alldeles uppenbart. Publikens applåder och visslingar är kraftigt nedtonade, eller så beror det helt enkelt på att musiken är förtrollande. Det är knappt man märker deras närvaro.

Det andra märkliga med detta livealbum är att Jacksom Browne valt att enbart spela låtar som inte tidigare gjorts i studion. Jag vet inte om någon annan artist någonsin gjort på det sättet. I alla fall kan jag inte komma på någon så här direkt.
Utan att gå in på det närmare är Running On Empty en skiva jag har många minnen förknippade med från det sena 70-talet. Kanske är det därför jag fortfarande tycker detta är en fantastiskt fin platta att ta fram någon gång emellanåt. Men givetvis kan jag också rekommendera den till alla som vill höra riktigt bra amerikansk västkustpop.

Nr: 275/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar