The Musical Box: Fem myror är bättre än fyra elefanter

söndag 15 maj 2016

Fem myror är bättre än fyra elefanter

NOISE – SMÅ RÖDA LÄTTA REGNDROPPAR – 1981

Dagens lyckopiller är Noise LP Små röda, lätta regndroppar från 1981. En sorgligt förbisedd vinyl-LP inom svensk pop trots att den såg dagens ljus på Svenska Popfabriken i Klippan, Svensk Pop.
LP:n har underrubriken ”Fem myror är bättre än fyra elefanter”, vilket är ett skämt som förmodligen uppfattas endast av dem som var med på den tiden. Senare generationers barn har kanske inte ens hört talas om Magnus, Brasse och Eva.

Nordvästskånska Noise har en tendens att förväxlas med mer namnkunniga stockholmsbandet Noice som i början av 80-talet tog upp kampen med Gyllene tider om titeln Sveriges populäraste folkparksband. Gyllene Tider vann.

Vi som var med vet dock vilka som egentligen var allra bäst i genren. Det var Noise från Perstorp som till skillnad från Noice och Gyllene Tider samtidigt kunde stava som de gjorde bedårande naiva poplåtar och det dessutom på dialekt.
Av någon anledning brukar dock Perstorps-Noise ofta sorteras in under rubriken ”svensk punk” och kommer därmed bort i historien. Bandet hade dock inte särskilt mycket med punk att göra med dagens mått mätt.

Jag kan inte heller påstå att de hade det ens i början av 80-talet. Jag menar i stället att om sångaren i Noise inte haft en så utpräglad nordvästskånska hade det kunnat blivit svårt att skilja på Noise och Noice.

Har du skivan - vi är inte många - vet du det inte finns ett enda svagt spår. Alla låtar är sagolikt charmiga och oskuldsfulla tonårsmässiga popdängor.

Jag antar att det nu för tiden är nästan omöjligt att få tag på vinylskivan, men Små röda, lätta regndroppar med underrubriken Fem myror är bättre än fyra elefanter lär som tur var finnas på CD. Dessutom har jag hört rykten om att plattan finns på vissa streamingtjänster.

Får du möjlighet att höra skivan föreslår jag att du lyssnar lite extra på Gröna ögon som är så ohyggligt fantastiskt träffsäker slyngelpop från det tidiga 80-talet att det gör ont i hela kroppen. Lyssna sen på oförskämda Vilken dag som helst och låt dina ögon fyllas av nostalgiska poptårar.

Nr: 531/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar