The Musical Box: Den souliga sidan av pubrocken

lördag 14 februari 2015

Den souliga sidan av pubrocken

ACE – FIVE-A-SIDE – 1974

Ace var ganska ovanligt för att vara ett brittiskt pubrockband. När de flesta lutade sig mot rock´n´roll och country hittade Ace sina rötter i soul och pop. Men så frontades de också av Paul Carrack, som senare skulle göra den musiken till sin. Gruppens första platta, Five-A-Side, är inte dum alls.
Man kan inte på något sätt jämföra Ace med grupper som Ducks Deluxe, Brinsley Schwartz eller Dave Edmunds Rockpile, trots att de hängde på samma pubar och nattklubbar. Paul Carrack har ett annat uttryck, som är tilltalande.

Man kan väl säga att Ace står för den vänliga och trevliga sidan av pubrocken. Den souliga sidan... Kanske var det därför deras musik, till skillnad från de flesta andra i genren, fick ett visst intresse även i USA.

Five-A-Side, som är Ace första album, är behaglig att lyssna på, men i längden kanske något intetsägande.

Deras musik påminner lite om amerikanska storheter som Three Dog Night och senare album av Grass Roots, som exempel...hmm, vilket kanske inte är ett särskilt gott betyg egentligen...men förklarar det amerikanska intresset...

Men låtar som Sniffin´ About, How Long och Time Ain´t Long har sina kvaliteter, möjligtvis på grund av Paul Carracks personlighet.

Ace gör sig inte lika bra i de rockigare låtarna, men det gjorde inte Three Dog Night heller...

Nr: 1135/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar