The Musical Box: Fränt av John Mellencamp

onsdag 25 februari 2015

Fränt av John Mellencamp

JOHN MELLENCAMP – AMERICAN FOOL – 1982

John Mellencamp har aldrig hört till mina favoriter. Det är till och med så att jag gjort mig av med de flesta skivorna. Jag hade börjat planera för American Fools framtida öde också, men den fick vara kvar.
Möjligtvis är det av nostalgiska skäl. Det var den första John Mellencamp-skiva jag hörde. Det var i början av 80-talet då synthpopen hade fått nästan allt i sitt kvävande grepp, så det var rätt skönt och uppfriskande med John Mellencamps lite fräna och spretiga rock, lite Stones, ett stänk Springsteen, Tom Petty och Bob Seger...

Men det är inte enbart av sentimentala skäl American Fool är kvar i samlingen. Det är en bra rockplatta, lite skönt stökig och flera av bra låtar.

En skiva som faktiskt (ibland) fortfarande håller att spela, även vid en kritisk granskning.

Hurt So Good och Jack & Diane är skivans två största låtar. Man kan nog också påstå att de var Mellencamps första riktigt stora hits och de låtar som gjorde honom känd för en större publik.

Nr: 515/2222

2 kommentarer:

 1. Rubriken borde vara John Cougar. Han hette ju först Johnny Cougar sen John Cougar sedan John Cougar Mellencamp för att till sist heta John Mellencamp. Denna skiva är ju OK men hans bästa var ju Scarecrow som kom några år senare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant. Var det inte skivbolaget som var där och ville bestämma?
   Kan nog hålla med om att Scarecrow är en bättre platta. Där är nästan varje låt bra, på den här är det lite upp och ner.

   Radera