The Musical Box: Sista kvällen med ett pubrockband

söndag 15 februari 2015

Sista kvällen med ett pubrockband

DUCKS DELUXE – LAST NIGHT OF A PUB ROCK BAND – 1979

Det här är precis det som sägs i skivtiteln, sista kvällen med ett pubrockband. Det är en liveinspelning från 1975. Det är skränigt, stökigt, ljudet är kassare än på de flesta piratskivor. Och Ducks Deluxe lirar av någon anledning nästan bara covers.
Men det är förbannat roligt. Det är massor av gästartister. Och det är Coast To Coast. Men ska man vara helt sanningsenlig är den här inspelning dock enbart något för de allra största fansen. Behållningen av skivan är begränsad för den som inte är helt och fullt frälst.

För dig som inte har koll: Ducks Deluxe var ett legendariskt brittiskt pubrockband. Men något större internationellt erkännande fick de nog aldrig då. Bandet klappade ihop redan 1975*.

Men Ducks Deluxe gav sedan upphov till flera andra konstellationer, inte minst The Motors och Tyla Gang, nästan lika legendariska de också... Och så hade de sin pop-pärla Coast To Coast, en låt som varenda popkännare av rang utsett till tidernas bästa poplåt.

Last Night Of A Pub Rock Band är trots det usla ljudet - inspelningen är gjord på 100 Club i London 1 juli 1975 med en vanlig tvåkanals bandspelare - riktigt kul.

Denna dubbel-LP bjuder visserligen inte på särskilt många av Ducks Deluxe egna saker, jag får det till sex låtar, men de pumpar på i sann pubrockanda och laddar på med massor av fräcka coverlåtar.
Proud Mary, Mighty Quinn, Here Comes The Night, Knocking On Heavens Door är väl ganska förutsägbara. Men det hettar till ordentligt när de överraskar med Flamin´Groovies-klassikern Teenage Head och sen följer upp med Coast To Coast.

Dessutom dyker det upp en rad gästartister på scenen som vill hylla Ducks Deluxe; Brinsley Schwartz, Lee Brilleaux från Dr Feelgood, Nick Lowe...

Kalaset avslutar dock Ducks Deluxe själva med Going Down The Road, skrapigt men en snygg avslutning på en minnesvärd kväll.

Nr: 1047/2222

* Sean Tyla drog igång Ducks Deluxe på 2000-talet igen, men då med en helt annan sättning. Bland annat var de på Sverigeturné för ett par år sedan, och gjorde ett sorgligt bortglömt framträdande i Jönköping.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar