The Musical Box: Sabbath – mer än bara hårda domedagsriff

lördag 21 februari 2015

Sabbath – mer än bara hårda domedagsriff

BLACK SABBATH – SABOTAGE – 1975

Sabotage är den sista av Sabbaths legendariska Super Six, deras sex första album. Efter den här LP:n blev Black Sabbath sig aldrig likt. Jag påstår att Sabotage är en av Sabbaths höjdpunkter.
Jag anar att det finns rätt många gamla Sabbath-fans som inte håller Sabotage särskilt högt. Att den anses vara lite för otillgänglig och svår.

Men se det så här i stället. Med Sabotage fortsatte Ozzy på den inslagna vägen från Sabbath Bloody Sabbath mot progressiv metal. Sabotage är skivan som visade att Sabbath hade mer att komma med än bara hårda domedagsriff.

Tvekar du fortfarande tycker jag du ska lyssna på LP:ns två stora verk, de två sista spåren på förstasidan, sex minuter långa Symptom Of The Universe och kolsvarta niominuterseposet Megalomania, majestätiskt och mystiskt.

Är det några Sabbath-låtar jag någonsin kommer att ta med mig in i framtiden så är det dem två. Att det är progressiv metal är tveklöst. Jag ryser.

Sen gillar jag så klart Am I Going Insane, även om det nog är en poplåt. Närmare Syd Barrett än så kom aldrig Black Sabbath. Och den osannolika koppling är rätt fräck att bara tänka sig.
Nej, Sabotage är ett riktigt bra album med Black Sabbath. Skivorna som dök upp efter; Technical Ecstasy och Never Say Die är ganska tråkiga i jämförelse.

Men det hade säkert sina skäl, efter Sabotage var Black Sabbath i en lång utförsbacke som inte tog stopp förrän de värvade Ronnie James Dio.

Nr: 1271/2222

2 kommentarer:

  1. Helt ok lp men inte omslaget. En i klänning möjligtvis utan kalsong under. En i röda strumpbyxor med kalsong under. En sitter och stilar med sin nya digitala klocka, visade tiden med röda siffror när man tryckte in sidoknappen. En står och visar en djäkla kameltå. Bästa låtar, HOLE IN THE SKY, THE WRIT och AM I GOING INSANE.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt och hållet med! De där röda brallorna är helt fantastiska.

      Radera