The Musical Box: Inte bara sockersött av Candymen

torsdag 26 februari 2015

Inte bara sockersött av Candymen

CANDYMEN – BRING YOU CANDY POWER – 1968

Jag antar att gossarna bakom den här plattan inte är särskilt stolta över den idag. Temat för skivan är nämligen godis. 1968 ville de väl leva upp till sitt namn, The Candymen.
Den tanken var dock inte särskilt förtroendeingivande om man vill bli betraktad som ett seriöst popband. Och det ville nog The Candymen egentligen. Men man blir ju tveksam...

Det här dock är inte bubblegumpop, denna kortlivade genre som dök upp i slutet av 60-talet. Visserligen hade detta amerikanska band helt säkert förebilder bland alla de brittiska beatpopband som dök upp i mitten av 60-talet.

Men de hade bra koll på vad som hände på hemmaplan också. Att Canned Heat (jäpp!) fanns med i bakgrunden känns solklart.

Candymen river nämligen oväntat av ett par rätt fräcka blueslåtar också, som jag påstår är LP:ns höjdpunkter. Det där söta – som bandet framhäver både på skivomslaget, i låtnamn och ungefär hälften av texterna - var inte alls nödvändigt.

Candymen hade klarat sig utan sockersuget. Att de var bättre än så visar inte minst att gruppen under många år backade upp Roy Orbison när han stod på scenen.
Nej, det här är en riktigt sjysst LP med amerikansk 60-talspop. Inte unik på något sätt, allt Candymen gav sig på hade nog prövats innan. Men den är bättre än vad den ser ut. Och bättre än vad man skulle kunna tro. Rekommenderas!

Nr: 1630/2222

1 kommentar:

  1. Om detta band (som jag inte alls känner till) började sin karriär som kompband åt Roy Orbison är det rimligt att anta att de tog sitt gruppnamn efter "Candyman", en låt Orbison hade en hit med i början av 60-talet. Att sedan bandets LP fick heta "Candy Power" och att en del låttitlar anspelar på sötsaker låter i mina öron som en dålig idé av någon på skivbolagets marknadsavdelning. Antagligen trodde man att plattan behövde någon "skojig gimmick" för att sälja, och man valde då att spinna på godistemat.

    SvaraRadera