The Musical Box: Madness galnast av dem alla

torsdag 19 februari 2015

Madness galnast av dem alla

MADNESS – ONE STEP BEYOND – 1979

Det här är en av de magiska 79:orna; Dire Straits Communique, Joe Jacksons Look Sharp, Armed Forces med Elvis Costello, Specials första LP, Graham Parkers Squeezing Out Sparks, Flash And The Pans debut-LP, Pretenders första, London Calling med Clash, Zappas Sheik Yerbouti, Pink Floyds The Wall...
Skillnaden mot alla dessa legendariska rockplattor är att Madness verkligen gjorde skäl för sitt namn. De var galnast av dem alla. Detta visade de egentligen bara på denna debut-LP, efter hand blev de mer rumsrena. One Step Beyond är inte rumsren. Det är det sista den är, det är en galen skiva.
One Step Beyond är också en uppvisning i spelglädje, energi och humor. My Girl (givetvis), Night Boat to Cairo och min favorit Tarzan´s Nuts är våldsamma och ostoppbara. Det går inte att sitta still. Det är låtar man bara måste älska, vare sig man vill eller inte. Det är rörigt och väldigt mycket av allt.

Madness från Camden i London var ett av de legendariska band som återupplivade skamusiken i slutet av 70-talet, mixade den med brittisk 60-talsrock och såg ut som mods.

Då, 1979, var Madness, Specials och Selecter stora hjältar. One Step Beyond... är fortfarande det bästa ska-albumet med sex-, sju- eller åttamannabandet Madness.

På uppföljarna Absolutely och 7 var energin inte densamma. På Rise and Fall 1982 hade deras ”Nutty sound” glidit över mot vanlig pop.

Nr: 147/2222

2 kommentarer:

  1. Jag och mina närmaste kompisar upptäckte den brittiska ska-scenen ett par år senare, när den kortlivade trenden redan hunnit dö ut. Men för oss spelade det inte så stor roll. Madness debut-platta blev, tillsammans med Selecters, Specials och The Beats första skivor, under en period de givna partyplattorna som spelades jämt. Och jag tycker fortfarande att de skivorna håller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är kanonskivor allihop. Är just på desperat jakt efter ett nytt exemplar av Selecters Too Much Pressure, som jag upptäckte blivit skev.

      Radera