The Musical Box: Ett svettig sexscen

tisdag 10 februari 2015

Ett svettig sexscen

ANDERS F RÖNNBLOM – VIT FLAGG – 1981

Vit flagg innehåller eventuellt en riktigt svettiga sexscen, en kinky sak där i så fall Karl Marx, Jesus och Billy the kid är inblandade. För den som vill tro det, alltså. Texten kanske handlar om något helt annat egentligen.
Sexscener är det gott om i rockhistorien. Det ämnet hade Zappa penetrerat ingående på alla tänkbara sätt långt innan 1981. Han nöjde sig dock inte med att chocka lite lagom...

Oavsett vilket finns kanske Zappa med i bakgrunden på Vit flagg, liksom Tom Petty. Musiken ligger på den här plattan bitvis inte långt från Pettys fräcka och bitska countryrock.

För på den här tiden hävdade Anders F att han var ”ett litet Tom Petty-freak och älskade Hard Promises”.

Han hittar i vilket fall den tonen perfekt. Att sen soundet är gigantiskt 80-tal får man leva med, det är inte så farligt att det blir obehagligt.

Om det är nån låt folk i allmänhet kommer ihåg från den här plattan är det nog Kokofån, som vad jag minns spelades ganska ofta i radio (som man fortfarande lyssnade på under 80-talet).

Vit flagg är en synnerligen underhållande LP, förutom Kokofån har jag flera andra favoriter, inte minst Sjättenovemberkänslan, Öknen lever och öknen dör, Mitt liv...och så givetvis Jesus, Marx och Billy The Kid.

Nr: 255/2222

2 kommentarer:

 1. Svettig sexscen? Måste tillstå att jag hört skivan ett antal gånger men aldrig reflekterat över någon ångande text. Och nu när jag letat fram texten... tja, jag ser det nog snarare som en metafor för en person som söker någon form av ledstjärna i tillvaron, men lämnas otillfredsställd av såväl Jesus som Marx och... ja, Billy the Kid kanske kan få representera den normbrytande gangstern, typ Andreas Baader. Zappas texter var väl mer grabbigt hö-hö-iga. Fast han kanske själv ansåg att han var nog så djup.

  Vad gäller svettiga svenska låttexter var Ebba Grön unga och kåta redan året innan. Och så tidigt som 1972 spelade Nationalteatern in "Under hängbjörken". Deras "Inuti varann" från Rockormen 1979 lämnar väl inte heller så mycket till fantasin. Finns säkert åtskilliga exempel från före 1981...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har du så klart rätt i, det är inte mycket till sexscen och 1981 var det inget nytt. Därför har jag nu formulerat om texten i vissa avsnitt.
   Det var ingen bra text från början...

   Radera