The Musical Box: Runaways Cherry Bomb

fredag 27 februari 2015

Runaways Cherry Bomb

RUNAWAYS – THE RUNAWAYS – 1976

Till skillnad från Runaways album Queens Of Noise och deras live-platta från Japan blev deras debutplatta, The Runaways, aldrig speciellt omtalad så som jag minns det.
Det var inte förrän Runaways blivit riktigt stora och sen dessutom kom på turné till Sverige som folk i allmänhet fick upp ögonen för dem. Jag har ett svagt minne av att de gjorde en spelning på teatern i Helsingborg.
Fyra unga kvinnliga amerikanska musiker som lirade hårdrock såg de flesta med viss tveksamhet på den tiden. Hårdrocksvärlden i mitten av 70-talet var så packat av testosteron att musiker av det kvinnliga könet inte fick plats.
Men Runaways var ett av de första banden, hårdrockbanden ska jag nog lägga till, som visade att tjejer inte behövde nöja sig med att sjunga folklåtar ackompanjerade av akustisk gitarr. Nej, de skruvar upp volym och tempo och öser på. Dock litet för skrikigt för mig, både då och nu.

Det finns dock en och annan rockrökare som står sig bra idag också. Cherry Bomb är ju en klassiker för alla Runaways fans, liksom fräcka You Drive Me Wild.

Att sen både Joan Jett och Lita Ford efter Runaways skapade sina alldeles egna karriärer som hårdrockhjältar är en annan historia.

Nr: 1651/2222

2 kommentarer:

  1. Runaways var väl i stor utsträckning en produkt av den nyligen bortgångne producenten och låtskrivaren Kim Fowley. Det är tveksamt om det hade blivit något av deras karriär om inte Fowley varit pådrivande. Möjligen var de det första tjejbandet som räknades till hårdrockgenren, men de var definitivt inte det första kvinnliga rockbandet. Tjejband fanns det gott om redan på 1960-talet. Och deras spelning i Helsingborg var på folkparken ("Sundspärlan"), inte på stadens teater.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det, Sundspärlan var det. Det är många år sen...

      Radera