The Musical Box: Townshends 30-årskris

fredag 13 februari 2015

Townshends 30-årskris

THE WHO – WHO BY NUMBERS - 1975

Om jag inte minns alldeles fel var Who By Numbers den första Who-LP jag hörde. Det blev en märklig upplevelse. Jag hade hört talas allt om de vilda konserterna, om deras ilska och frustrationen i My Generation. Who By Numbers var något helt annat, en glad platta...
Jag har senare kommit fram till att Who By Numbers inte är fullt så lycklig, den är schizofren. Okej, musiken är nästan löjligt glad och trevlig.

Texterna är däremot mörka, för att inte säga kolsvarta, märkta av det som en del påstod var Pete Townshends självmordstankar, hans 30-årskris och inte minst hans uppgörelse med alkoholen (However Much I Booze). Who By Numbers är inte glad. Den är bisarr och sarkastisk.
Då – i mitten av 70-talet – gick inte detta fram till mig. När jag något senare fick möjlighet att jämföra med album som Who´s Next och Quadrophenia tyckte jag Who By Numbers var en lättviktig platta. Så tycker jag nog fortfarande, även om jag uppskattar den, förstår den, mer nu.

Who By Numbers blir aldrig en av The Whos bästa. En hitsingel blev det, Squeeze Box. Ganska typiskt för plattan. En kul liten låt i samma stil som Happy Jack.

Skivans bästa spår hittar man direkt, första låten Slip Kid, där The Who kommer upp till nästan samma nivå som på Who´s Next.

Nr: 872/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar