The Musical Box: Kultbandet Brinsley Schwartz

lördag 14 februari 2015

Kultbandet Brinsley Schwartz

BRINSLEY SCHWARTZ – FIFTEEN THOUGHTS OF – 1978

LP-skivor med Brinsley Schwartz är nästan omöjliga att få tag på. Detta brittiska pubrockband blev kultförklarade redan på 70-talet. Men den här samlingsplattan går med lite tur att hitta.
För den som är inne på brittisk pubrock är den ett måste (om man inte har originalplattorna vill säga). För den som fastnat för Nick Lowes humoristiska och stilsäkra pop är den också alldeles nödvändig. Det är han som gjort de flesta låtarna.

Det sägs att den brittiska pubrocken aldrig funnits om det inte varit för Brinsley Schwartz. Och att det tack vare deras flitiga turnerande och spelande på lokala klubbar i England fick en hel genre att vakna till.

När bandet splittrades gav det sedan upphov till nya grupper, och mängder av nya LP-skivor som var inspirerade av Brinsley Schwartz. Det är hit Nick Lowe och Ian Gomm kan spåras.

Det är här man hittar det som sedan skulle bli The Rumour, Graham Parkers berömda kompgrupp och inte minst Rockpile. Och säkert mycket mer.

Fifteen Thoughts Of är dock en samlingsplatta utgiven ett bra tag efter att gruppen splittrats. Kännare av Brinsley Schwartz menar att den inte är särskilt representativ för gruppen, att mycket av det bästa fattas.
Det är fullt möjligt, jag kan varken hålla med eller säga emot. Jag har ingen annan Brinsley Schwartz-LP i samlingen. Vad jag däremot kan berätta är att det är lysande underhållning att lyssna på. Musiken är på inga sätt avancerad. Det handlar egentligen bara om vanlig 50-talsrock blandad med beatpop och alla möjliga andra musikstilar, reggae, ska, blues, new wave...

En ganska typisk Nick Lowe-LP skulle man också kunna påstå. Han har gjort de flesta låtarna på skivan. Och gillar man hans lätt humoristiska och småtrevliga popstil är det här absolut en platta att leta efter.

Nr: 1474/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar