The Musical Box: En nostalgitripp på The Hippie Trail

torsdag 5 februari 2015

En nostalgitripp på The Hippie Trail

QUINTESSENCE – IN BLISSFUL COMPANY – 1969

In Blissful Company borde vara en nostalgitripp för den som någon gång varit ute på en uppfriskande resa (tripp) på The Hippie Trail och saknar det. Quintessence var säkert inspirerade av George Harrisons indiska äventyr och Beatles Within You Without You.
Detta brittisk-australiska kultband, som härstammar från Notting Hill i London, var bland de allra första i sin genre. Den här LP:n kom långt innan man diskuterade i termer som världsmusik eller new age.

Quintessence hämtade sina influenser från indisk musik, jazz-, acidrock och den psykedeliska pop som spelades i slutet av 60-talet. Jag tror de flesta som kan sin psykedelia känner igen sig här.

Quintessence har också kraftiga inslag av hinduism, buddism och den kristna religionen i sitt tänkande.

Jag tror inte det är helt fel att jämföra deras musik med till exempel soundtrackskivorna från Hair och Jesus Christ Superstar. Quintessence kan ha varit en inspirationskälla för Andrew Lloyd Webber.

Jämför gärna också med de där svenska Rasa-skivorna som nu för tiden är så vanligt förekommande i second hand-butikernas skivbackar.
In Blissful Company är självklart en mycket märklig LP att lyssna på, där psykedelisk pop blandas med hinduiska hymner, jazzfusion och ibland långa improviserade stycken som får mig att tänka på det Amon Düül II ägnade sig på skivor som Phallus Dei och Yeti.
Quintessence musik känns dock nu för tiden något daterad. Det går dock inte att ta ifrån Quintessence deras storhet eller betydelse för hippiekulturen och musiken. Bandet har gott rykte, var med bland de band som spelade på de första Glastonburyfestivalerna och blev också inbjudna att spela på Montreaux Jazzfestival.

En annan del av historien är att bandets flöjtvirtous, Raja Ram (som egentligen hette Ronald Rothfield och kom från Australien), hörde till dem som senare var med och utvecklade Psychedelic trance och Goa trance.

Nr: 1618/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar