The Musical Box: Inte Glenn och inte Ian, det var Jimmy

tisdag 24 februari 2015

Inte Glenn och inte Ian, det var Jimmy

JIMMY CAMPBELL – HALF BAKED – 1970

I mitten av 70-talet hörde jag en låt på radio som hette ”...express” nånting... En kanonlåt. Det jobbiga var att jag aldrig uppfattade vad han som sjöng hette, utom att han hette Campbell i efternamn.
På 70-talet fanns inte Google, så leta reda på låten och vem det var som sjöng var inte det enklaste. Dessutom fanns det ju en och annan som hette Campbell...

Det var av den anledningen jag fick med mig skivor hem från reabackarna med Glenn Campbell, som var countrysångare. Och det var därför jag hajade till lite extra när jag hittade skivor med Ian Campbell, som visade sig vara en skotsk folksångare med röttarna på Shetlandsöarna.

Till slut la jag ner projektet, det hade samlats allt för många underliga skivor i min samling. Med tiden glömde jag bort Campbell och ”express-nånting”...
Men för några år sedan hittade jag honom, Jimmy Campbell, av en ren slump. Den killen var det, låten hette Green-Eyed American Actress och fanns på hans platta Half Baked.

Jag kände igen den direkt när jag hörde den. Då trillade en 40 år gammal pollett ner. Ni kan ju tänka er den euforiska lycka jag kände då.
Anledningen till att jag fick tag i skivan var lite fånig. Det var helt enkelt så att jag tyckte Half Baked verkade rätt kul eftersom det var en vertigopress med den där psykedeliska svartvita snurran. Det var enbart därför jag köpte skivan.

Den var så klart inte billig, det är inga LP-skivor med den etiketten, men den var inte dyr heller för att vara en Vertigo. Så vad fanns det att tveka på...

Men nu sitter jag alltså och lyssnar på Green-Eyed American Actress och tycker det är en kanonlåt. Jimmy Campbell var en brittisk singer/songwriter som gjorde tre soloalbum, Half Baked är hans andra.

Jimmy hade, han dog 2007, en ganska personlig stil, men påminner stundtals lite om Dylan i sitt uttryck. Att han hade rötterna i merseybeatpopen går heller inte att komma undan.

Under 60-talet var han med de mindre kända grupperna The Kirkbys, The 23rd Turnoff samt Rockin´ Horse.

Men för min del är det Green-Eyed American Actress som är den stora anledningen att ha en av hans skivor hemma.

Nr: 1097/2222

1 kommentar:

  1. Hej Olle! :) Följer din blogg och brukar skriva en kommentar ibland! Blev intresserad av att kolla upp Jimmy Campbell, så jag kollade/lyssnade på Youtube... Trodde jag valde låten Green-Eyed American Actress men råkade välja Half Baked! Wow! Vilken kanonlåt!! Ska lyssna in mig på hela skivan! Jag vill tacka dig för dina tips! Tack! :)

    SvaraRadera